INTERNAȚIONAL

Mike Pompeo: Sancţiunile impuse Phenianului vor fi menţinute până la denuclearizarea completă. Coreea de Nord acuză SUA au cereri specifice „gangsterilor”

Published

on

Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat asigurări duminică la Tokyo că sancţiunile impuse Phenianului vor fi menţinute până la denuclearizarea „completă şi total verificabilă” a Coreei de Nord, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni cu omologii săi nipon şi sud-coreean, şeful diplomaţiei americane a insistat pe importanţa verificării acestui proces.

„Va exista o verificare legată de denuclearizarea completă, este ceea ce au acceptat atât preşedintele (american Donald) Trump cât şi preşedintele Kim (Jong Un)”, a afirmat Pompeo, care a mai explicat că denuclearizarea trebuie să cuprindă toate categoriile de arme şi că „nord-coreenii înţeleg şi nu au contestat acest lucru”.

Foto: US Department of State

Mike Pompeo, care a venit la Tokyo după două zile de convorbiri cu responsabili nord-coreeni la Phenian, a subliniat că atât el cât şi preşedintele Trump consideră că “aceste eforturi de pace merită” făcute.

Reacția oficialului american vine după ce sâmbătă seara Coreea de Nord a denunţat metodele „gangstereşti” prin care SUA negociază dezarmarea nucleară.

Într-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean, publicat de agenţia de stat KCNA și preluat de BBC News, este precizat că atitudinea americanilor este „foarte îngrijorătoare” şi că ei au fost împotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul că au pus presiune unilaterală pe nord-coreeni pentru a-şi abandona armele nucleare.

„Am anticipat că Statele Unite vor veni cu o idee constructivă, gândindu-ne vom primi ceva la schimb”, se arată în comunicat, adăugându-se că „determinarea pentru dezarmare nucleară s-ar putea să scadă”.

„SUA greşesc dacă vor considera că Nordul va fi forţat să accepte aceste cereri de tip gangster”, este precizat în comunicat.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version