NATO

Miniștrii Apărării din NATO se reunesc la începutul lunii februarie înaintea summit-ului de la Varșovia. România vrea o flotă permanentă NATO în Marea Neagră

Published

on

Miniștrii Apărării din statele membre NATO se vor reuni între 10-11 februarie la Bruxelles, într-o ultimă reuniune ministerială înaintea summit-ului de la Varșovia, din iulie 2016.

Potrivit unui comunicat transmis CaleaEuropeana.ro, reuniunile vor fi prezidate de secretarul general, Jens Stoltenberg. Este de așteptat ca miniștrii să abordeze rezultatele exercițiilor militare ale NATO din ultimul an, parte importantă a Planului de Acțiune Rapidă prin care Alianța și-a consolidat capacitatea de acțiune, reacție și răspuns în cazul unei amenințări venite dinspre vecinătatea sa, în special cea estică, de unde războiul hibrid a izbucnit.

Totodată, aliații urmează să evalueze și contribuția NATO în Afganistan după încheierea Misiunii Resolute Support și modalități de contracarare a terorismului, în contextul în care Turcia se află într-o zonă de insecuritate. Ca urmare a deciziei miniștrilor de Externe din decembrie anul trecut, de invitare a Muntenegrului în cadrul Alianței, miniștrii Apărării ar urma să discute și noul status de cooperare cu micuțul stat balcanic.

Ultima reuniune ministerială la nivelul Apărării a avut loc în octombrie anul trecut, când Aliații au decis dublarea efectivelor Forței de reacție rapidă (Spearhead Force) până la 40.000 de militari și sporirea capacității de mobilizare în caz de conflict la 48 de ore.

România va fi reprezentată de ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, într-un moment în care MApN a anunțat pregătirea unui proiect prin care țara noastră solicită o flotă permanentă a NATO cu fregate, dragoare și distrugătoare în Marea Neagră.

Anul trecut, România a cerut şi prezenţa permanentă a trupelor americane pe teritoriul ţării. Aprobarea ar fi fost însă o provocare la adresa Rusiei, aşa că proiectul a fost amânat. În schimb, soldaţi ai ţărilor membre NATO au fost prezenţi non-stop în ţara noastră prin intermediul exerciţiilor militare. Anul acesta numărul lor creşte semnificativ.

„În anul 2016 vor fi mai multe exerciții decât anul trecut, dacă mă refer numai la cele majore, nu la orice formă de instruire convențională. Vorbim de peste 400 de exerciții dintre care peste 100 de exerciții multinaționale”, a precizat ministrul Apărării Naționale.

.

4 Comments

Trending

Exit mobile version