POLITICĂ

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, chemat marţi la Cotroceni pentru a da explicaţii despre blocarea declaraţiei UE privind mutarea ambasadelor la Ierusalim

Published

on

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu este chemat la Palatul Cotroceni, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-i da explicaţii după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, a blocat o iniţiativă a Uniunii Europene lansată de Franţa şi de alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

FOTO: Administrația Prezidențială

„Mâine, la ora 11.00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, întalnirea solicitata de Presedintele Romaniei cu ministrul de Externe”, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu pentru explicaţii privind poziţia ministerului cu privire la delimitarea României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, şeful statului a transmis: „Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document european fără să se consulte cu preşedintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut cu salarizarea, şi iese prost. Prin blocarea unei declaraţii, România este adusă în marginea Uniunii, alături de nişte ţări faţă de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului şi nu guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă a Europei”.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis sâmbătă că textul Serviciului European de Acţiune Externă, privind mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim, „este unul lipsit de echilibru” și de aceea nu a fost semnată declarația comună. 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version