U.E.

Ministrul german de Externe Heiko Maas: Europa nu trebuie să devină scena unei curse a înarmării. Este nevoie de ”o nouă arhitectură pentru controlul armelor”

Published

on

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, și-a exprimat opoziția față de desfășurarea de noi arme nucleare în Germania și restul Europei, în cadrul unui interviu acordat DPA, citat de Agerpres.

Foto:Twitter/ Auswärtiges Amt

”În nicio circumstanţă Europa nu trebuie să devină scena unei curse a înarmării. Desfăşurarea de noi arme nucleare va fi primită cu o rezistenţă sporită în Germania”, a declarat Mass.

În interviul dat publicităţii miercuri, Maas declară de asemenea că se opune rezilierii Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, referitor la eliminarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Moscova și Washingtonul se acuză reciproc că încalcă Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Washingtonul denunţă desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete 9M729, despre care Washingtonul susţine că au o rază de acţiune de peste 500 km, ceea ce constituie o încălcare a Tratatului INF. La rândul său, Moscova susţine că Washingtonul nu a prezentat niciodată dovezi ale unor astfel de încălcări şi că SUA au fost prima ţară care a încălcat acordul prin desfăşurarea de elemente strategice ale scutului antirachetă în Europa.

”Armamentul nuclear este în mod cert un răspuns greşit”, a spus Heiko Maas. ”Politica anilor 1980 nu ajută la găsirea de răspunsuri pentru întrebările zilei de azi”, a adăugat el.

Ministrul de externe al Germaniei a invitat la ”o nouă arhitectură pentru controlul armelor”, care să vizeze ”nu doar armele nucleare, ci şi sistemele de arme moderne şi autonome, precum roboţii ucigaşi”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit în timpul întâlnirii sale anuale cu presa despre pericolul tot mai mare al unui război nuclear, atenţionând că acesta ”ar putea duce la distrugerea întregii civilizaţii şi posibil chiar a întregii planete”.

Rusia a anunţat sâmbătă că dezmembrarea Tratatului privind Forţele Intermediare (INF) ar putea duce la o cursă a înarmării şi la o confruntare directă între mai multe regiuni globale, după ce propunerea Moscovei a fost respinsă prin votul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Washingtonul a ameninţat că va ieşi din acord, spunând că Moscova nu l-a respectat.

Joia trecută, Rusia, prin purtătorul decuvânt al Kremlinului, a amenințat că, dacă SUA vor desfăşura sisteme de rachete în Europa după ce se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), Rusia va fi obligată să-şi îndrepte propriile rachete spre acele sisteme.

Click to comment

Trending

Exit mobile version