INTERNAȚIONAL
NATO anunță ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina și un nou comandament NATO de formare pentru armata ucraineană
Published
1 month agoon
By
REDACTIAConsiliul NATO-Ucraina s-a reunit miercuri, 28 august, ca urmare a recentelor lovituri aeriene grele ale Rusiei împotriva civililor și infrastructurii ucrainene. Aliații au condamnat ferm loviturile necruțătoare ale Rusiei și și-au reafirmat angajamentul de a consolida în continuare apărarea Ucrainei, informează un comunicat oficial al NATO.
„Ucraina continuă să intercepteze zilnic rachete rusești, salvând nenumărate vieți. Însă capacitatea Ucrainei de a-și menține apărarea necesită mai multe resurse și mai mult sprijin. În urma ultimului atac rusesc, aliații au reafirmat astăzi că își sporesc ajutorul militar pentru Ucraina. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei echipamentele și munițiile de care are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a rămâne în luptă”, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezidat reuniunea.
De la începutul invaziei Rusiei, Aliații au adus contribuții fără precedent la apărarea Ucrainei. La summitul NATO din iulie, numeroși aliați au anunțat că vor trimite Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv mai multe baterii Patriot, iar aliații au convenit ca, împreună, să furnizeze o asistență de securitate de cel puțin 40 de miliarde de euro în următorul an.
Aliații au convenit, de asemenea, să coordoneze asistența de securitate și formarea pentru Ucraina, un nou comandament NATO urmând să preia aceste sarcini și să devină operațional în septembrie.
Reuniunea de miercuri a avut loc la nivel de ambasadori și a fost convocată la cererea Ucrainei. Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, i-a informat pe Aliați, prin intermediul unei legături video, cu privire la situația actuală de securitate și la nevoile prioritare în materie de capabilități.
Consiliul NATO-Ucraina a fost creat la summitul NATO din iulie 2023 și servește drept forum pentru consultări, decizii și activități comune între NATO și Ucraina. Ambasadorii din țările membre ale NATO și oficialii ucraineni participă în mod normal la reuniunile consiliului.
You may like
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
REPUBLICA MOLDOVA
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
Published
42 mins agoon
October 4, 2024Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Chișinău, o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, un subiect important abordat în cursul întrevederii fiind parcursul european al țării vecine de peste Prut.
Vizita are loc cu puțin timp înaintea referendumului ce va avea loc în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din această țară.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocația europeană a Republicii Moldova și va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autoritățile de la Chișinău s-au angajat cu încredere și responsabilitate, reușind să facă față unor crize și provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
”Am avut astăzi prilejul să facem un bilanț al sprijinului total și profund pe care România l-a oferit până acum Republicii Moldova și am analizat modul în care putem canaliza mai bine această susținere. Vom face în continuare tot ceea ce ține de noi, prin proiecte concrete și împărtășind din experiența noastră în integrarea europeană, pentru a sprijini acest parcurs pentru Republica Moldova. Miza proiectelor comune de sprijin este de a oferi cetățenilor și comunităților încredere în perspectiva unui viitor mai bun, al democrației, dezvoltării și stabilității”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a remarcat, totodată, aprecierea și respectul de care se bucură Republica Moldova din partea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană și a felicitat angajamentul ferm european al șefului statului, Maia Sandu, pentru modul exemplar și convingător pentru întreaga Europă în care se implică în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Din delegația României au făcut parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.
JAPONIA
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Published
2 hours agoon
October 4, 2024By
Teodora IonLumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, a atras atenția noul prim-ministru al Japoniei, Shigeru Ishiba, în primul său discurs de politică generală, informează AFP, citat de Agerpres.
”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine. De ce nu a funcţionat descurajarea în Ucraina?”, s-a întrebat premierul Ishiba într-o aluzie voalată la temerile privind o invazie chineză în Taiwan.
”Dacă luăm în considerare şi situaţia din Orientul Mijlociu, comunitatea internaţională devine din ce în ce mai divizată şi predispusă la confruntări”, a adăugat şeful guvernului japonez.
Premierul Japoniei sprijină crearea unei alianțe militare regionale după modelul NATO și a menționat că securitatea Japoniei ”nu a fost niciodată mai ameninţată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”.
Pe plan intern, noul premier nipon consideră că ”va trebui să sprijinim persoanele care suferă de pe urma creșterii costurilor până când se va stabili un ciclu de creștere pozitivă, în care creșterile salariale vor depăși inflația și vor stimula cheltuielile de capital”, informează Reuters.
La începutul zilei de joi, Ishiba a declarat cabinetului său că va fi întocmit un buget suplimentar pentru a finanța pachetul după alegerile pentru camera inferioară, programate pentru 27 octombrie.
Noul pachet va include plăți pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru administrațiile locale, a declarat el în discursul politic.
Condițiile economice s-au îmbunătățit, iar salariile au început în sfârșit să crească după trei decenii ”ratate” care s-au concentrat pe reducerea costurilor, a spus el. ”Dar suntem încă la jumătatea drumului pentru a obține o economie în care oamenii se pot simți în siguranță să cheltuiască”, consideră Ishiba.
În ceea ce privește diplomația, Ishiba a promis că va continua să construiască legături cu națiuni care împărtășesc aceleași idei, inclusiv o cooperare mai strânsă în domeniul securității cu Coreea de Sud vecină, urmărită de predecesorul său.
REPUBLICA MOLDOVA
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Published
3 hours agoon
October 4, 2024Premierul României, Marcel Ciolacu, și omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean, s-au întâlnit astăzi la Chișinău pentru a discuta despre integrarea europeană a Republicii Moldova și colaborarea bilaterală în diverse domenii, inclusiv infrastructura și energia. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța parteneriatului strategic între România și Republica Moldova, subliniind că această colaborare este esențială pentru parcursul european al țării vecine.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este obiectivul comun al ambelor state.
„Între România și Republica Moldova este mai mult decât o relație de fond. Eu nu cred în fratele mai mic sau fratele mai mare. Suntem frați și avem împreună un singur obiectiv. În acest moment, obiectivul principal este integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Ciolacu.
El a adăugat că Republica Moldova trebuie să urmeze calea europeană pentru a-și asigura securitatea și dezvoltarea. „Rusia va duce Republica Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a avertizat prim-ministrul român, subliniind că „România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană”.
În declarațiile sale, Ciolacu a accentuat că integrarea în UE va aduce Republicii Moldova beneficii economice semnificative, inclusiv creșterea salariilor și pensiilor, așa cum s-a întâmplat în România. „În România am ajuns la un salariu mediu de 1.100 de euro și o pensie medie de 550 de euro. Asta va aduce și Republicii Moldova integrarea în Uniunea Europeană”, a explicat acesta.
De asemenea, șeful Executivului român și omologul său din Republica Moldova au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze școlare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe școli din Republica Moldova. De altfel, Guvernul României s-a angajat într-un efort mai amplu și de lungă durată în sprijinul educației din țara vecină. Pe lângă Pentru anul universitar în curs sunt finanțate 4300 de burse pentru studenții din Republica Moldova.
Premierul Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în cele mai dificile momente, inclusiv în parcursul european.
„România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european”, a declarat Recean. El a evidențiat numeroasele proiecte comune în infrastructură, educație și energie, menționând că România joacă un rol crucial în modernizarea Republicii Moldova.
Premierul moldovean a mai subliniat importanța proiectelor de interconectare, inclusiv construcția unui nou pod peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Republica Moldova.
„Acest pod nu doar că va facilita transportul și comerțul între țările noastre, dar va deschide calea pentru mai multe investiții în Republica Moldova”, a precizat Recean, adăugând că acest tip de proiecte contribuie la integrarea mai rapidă a Moldovei în Uniunea Europeană.
În acest sens, șeful guvernului român a subliniat că România va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil. În acest mod au primit și vor primi finanțare proiecte de impact, pe lângă finanțarea de microbuze școlare, care vor ajunge în satele și orașele din Republica Moldova sau reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, fiind vizate și proiecte de dezvoltare locală sau investiții strategice, precum creșterea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică.
Ambele părți au reiterat necesitatea aprofundării relațiilor economice și comerciale între cele două țări, subliniind că aceste schimburi vor accelera procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.
Premierul Marcel Ciolacu este însoțit în vizita oficială din Republica Moldova de vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice