EDITORIALE

Noaptea politicienilor mici

Published

on

de Dan Carbunaru

Cocotati pe tribunele nationale, politicienii striga inalt catre popoarele care ii hranesc cu voturi si bani ca Europa e rea. Ascunsi in birourile platite de aceleasi popoare, dar, oficial, mai bine decat acasa, politicienii de la Bruxelles se plang ca se prapadeste viziunea parintilor fondatori ai UE din cauza populismului. Popoarele se plang ca nu mai au bani – in Sud si ca nu mai vor sa dea – in Nord.

Plansetele europenilor sunt intrerupte de focurile de arma si salvele de tun din Est – Ucraina si miile de lesuri izbindu-se de tarmul Mediteranei in Sud. Din cand in cand, detonarile auto-radicalizatilor spulbera linistea comoda in Nord si in Vest. Estul nu e atractiv pentru teroristi, asa ca se multumeste cu statul la coada prosperitatii Vestului.

Asa a ajuns Europa Unita sa arate, astazi, cand nu mai are de ce sa atarne medalia de leagan istoric al democratiei si civilizatiei Occidentale. Gatul plecat al batranicii garbovite nu de istorie, ci de prezent, este simbolul scurgerii de vitalitate. Incapabila sa se mai bucure, sa mai rada, sa creasca, Europa plange, se incrunta si se topeste.

Noaptea politicienilor mici pandeste la geamuri. Lumina de care avem nevoie depinde de o sursa de energie pe care doar istoria nu o mai poate furniza. Barbarii nu bat la portile noastre. Ei ajung la putere prin vot. La fel ca si incapabilii. La fe ca si lasii. La fel ca si lacomii. Speram, macar, sa fie o sansa si pentru vizionarii responsabili. Lumea Veche se transforma intr-o vechitura cutremurata de rateuri, daca nu se reinventeaza.

Click to comment

Trending

Exit mobile version