POLITICĂ

Noul președinte al PMP, Eugen Tomac, s-a întâlnit cu românii din Ucraina: Avem datoria de a fi alături de românii noștri

Published

on

© Eugen Tomac - Arhivă personală

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a vizitat mai multe sate și orașe din Ucraina, printre care și Cernăuți, pe fondul tensiunilor provocate de Federația Rusă care reprezintă o amenințare și pentru sutele de mii de cetățeni români din țara vecină. 

„A fost o bucurie să îi revedem astăzi pe românii din Nordul Bucovinei, cu precădere în această perioadă de tensiuni extreme în relația Rusia-Ucraina. Am avut foarte multe întâlniri cu românii din zonă, cu aleși locali, jurnaliști, profesori, antreprenori. Toți sunt, în mod firesc, îngrijorați de evoluția situației, fapt care îmi întărește convingerea că trebuie să rămânem solidari cu românii din statul vecin. Minoritatea românească de aici este a doua cea mai numeroasă după cea rusă, respectiv peste jumătate de milion de oameni”, a transmis Eugen Tomac într-o postare pe pagina de Facebbok în urma vizitei sale.

Potrivit eurodeputatului PMP, propaganda rusă a reușit să manipuleze o parte din societate, punând întreaga mobilizare militară de la graniță pe seama NAT:  „Apoi, majoritatea cetățenilor cred și susțin aproape la unison că intervenția Rusiei asupra Ucrainei nu este reală, deși în ultimele zile situația a devinit tot mai instabilă în est.”

„La toate cele trei întâlniri pe care le-am avut, la Mahala, Boian și Cernăuți, am simțit cât de multă speranță își pun românii de aici în statul român. Într-adevăr, avem datoria de a fi alături de românii noștri, de a-i susține în fața acestor amenințări staliniste prin acțiuni concrete pentru elevi, dascăli, antreprenori și nu numai”, a mai adăuga acesta.

În calitate de deputat în Parlamentul European, Eugen Tomac a informa că va iniția o nouă rezoluție privind situația din Ucraina, cu scopul de a solicita suplimentarea sprijinului financiar necesar programelor destinate tinerilor și copiilor: „Avem nevoie de un asemenea mecanism pentru a le oferi mai multe șanse românilor noștri din Nordul Bucovinei.”

„Cred că este loc în continuare pentru a opri aceste ambiții ale micului Stalin, cum îl numesc eu pe Putin astăzi, de a invada un stat pe care l-a recunoscut”, a declarat Eugen Tomac pentru RFI.

Reamintim că Parlamentul European deputații europeni au dat undă verde unui împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-și acopere nevoile de finanțare externă în 2022. 

Citiți și: Sprijinul financiar al UE de 1,2 mld. euro poate ajunge acum în Ucraina. Consiliul a finalizat adoptarea acordului

Click to comment

Trending

Exit mobile version