U.E.

O companie românească specializată în calcul de înaltă performanță, printre cele 75 de start-up-uri inovatoare care vor primi 400 milioane de euro de la UE

Published

on

© European Union, 2011/ Source: EC - Audiovisual Service

AMSIMCEL SRL, companie românească specializată în calcul de înaltă performanță, se află printre cele 75 de start-up-uri europene inovatoare care vor primi sprijin financiar în valoare de 400 milioane de euro sub formă de granturi și investiții în capitaluri proprii din partea Acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (EIC), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a selectat 75 de start-up-uri inovatoare în urma celei de-a doua ediții din acest an a Acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (EIC), care a avut loc în luna iunie. Companiile au fost selectate în urma unui proces extrem de competitiv, în cadrul căruia 232 de companii au fost intervievate de jurii formate din investitori și antreprenori cu experiență, dintr-un total de peste 1 000 de candidaturi.

Cele 75 de companii selectate vor primi împreună o finanțare de aproape 400 de milioane de euro sub forma unei combinații de granturi și investiții în capitaluri proprii. Investițiile în capitaluri proprii vor fi realizate prin intermediul Fondului EIC, care este acum pe deplin operațional.

Companiile selectate au o largă răspândire geografică, acoperind 21 de țări iar 20 % dintre acestea au femei la conducerea executivă. În plus, cea mai recentă rundă de depunere a candidaturilor pentru acceleratorul EIC s-a încheiat la 5 octombrie, alte 1092 de întreprinderi depunând propuneri complete.

Cele 67 de companii care au solicitat finanțare mixtă sau primele opțiuni de granturi ale Acceleratorului confirmă cererea mare de investiții în capitaluri proprii ale EIC. În cele mai multe cazuri, companiile vor primi finanțarea nerambursabilă în următoarele două-trei luni, în timp ce primele decizii de investiții vor fi luate anul viitor. Solicitările care îndeplinesc toate criteriile în etapa de evaluare la distanță și care sunt evaluate pozitiv de către juriul EIC, dar care nu sunt recomandate pentru finanțare, vor primi un sigiliu de excelență pentru a le ajuta să găsească surse alternative de finanțare.

AMSIMCEL SRL (România) – specializată în calculul de înaltă performanță pentru accelerarea proiectării de circuite integrate, învățare profundă și verificarea sistemelor complexe – propune hyperPV – primul cadru de verificare fizică alimentat de unități de procesare grafică (GPU). Nucleul cadrului este hyperDRC, un motor DRC de calcul de înaltă performanță care permite accelerarea fără precedent a verificării conceptelor fizice. Profitând de capacitățile masive de calcul paralel ale unităților moderne de procesare grafică de uz general (GPGPU), algoritmii brevetați ai companiei oferă rezultate rapide (de până la 20 de ori mai rapide decât cele ale principalilor concurenți) și realizează o scalabilitate aproape liniară pentru 100 de noduri GPU. Motorul hyperDRC este expus prin intermediul unei platforme Software-as-a-Service (SaaS), hyperCloud, care oferă o interfață curată și personalizabilă care permite o integrare perfectă cu fluxurile de lucru existente și o personalizare ușoară a seturilor de execuție.

Interes sporit pentru sesiunea din octombrie 2022

În paralel cu selecția companiilor din etapa eliminatorie din iunie, o nouă etapă eliminatorie s-a încheiat la 5 octombrie, când au fost depuse 1092 de propuneri complete. Numărul de solicitări arată o cerere puternică și continuă de finanțare EIC, cu o cerere totală de 6,3 miliarde de euro, din care 4,06 miliarde de euro sunt pentru investiții de capital. Marea majoritate a întreprinderilor au solicitat finanțare mixtă sau prima opțiune de grant (900). În total, acestea provin din 37 de țări, dintre care 15 din țările care se extind în cadrul programului Orizont Europa, care recuperează decalajele în ceea ce privește nivelurile de performanță în materie de cercetare și inovare.

Propunerile sunt în prezent evaluate de experți independenți. Cele mai promițătoare companii vor fi apoi invitate să se prezinte în fața unui juriu format din investitori și experți în afaceri în luna noiembrie, iar deciziile de selecție sunt așteptate în a doua jumătate a lunii decembrie.

Acceleratorul EIC oferă întreprinderilor nou înființate și IMM-urilor granturi de până la 2,5 milioane de euro, combinate cu investiții în capitaluri proprii prin intermediul Fondului EIC cuprinse între 0,5 și 15 milioane de euro sau mai mult. Pe lângă sprijinul financiar, toate proiectele beneficiază de o serie de servicii de accelerare a afacerilor care oferă acces la expertiză de vârf, la corporații, investitori și actori din ecosistem.

Companiile își pot depune oricând ideile la Acceleratorul EIC, care sunt apoi evaluate în aproximativ 4 săptămâni. În cazul ideilor care îndeplinesc criteriile de excelență, impact și nivel de risc ale EIC, companiile sunt invitate să pregătească cereri complete pe care să le prezinte într-una dintre candidaturile periodice. Următorul termen-limită pentru propunerile complete din cadrul Acceleratorului EIC este preconizat a fi în ianuarie 2023, sub rezerva aprobării programului de lucru EIC 2023.

De la lansarea sa în martie 2021, peste 7 000 de start-up-uri și IMM-uri și-au trimis ideile și peste 4 000 au depus cereri complete. Companiile anunțate astăzi s-au numărat printre cele 1006 care și-au depus dosarele până la cea de-a doua etapă de depunere a candidaturilor 2022, la 15 iunie, și se alătură celor 238 de companii selectate pentru finanțare de către EIC în 2021 și 2022.

Click to comment

Trending

Exit mobile version