Connect with us

Daniel Buda

O delegație a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, din care face parte și Daniel Buda, s-a întâlnit cu edilul clujean Emil Boc: “Fermierii din România au nevoie de ajutor”

Published

on

© Daniel Buda/ Facebook

O delegație a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, din care face parte și eurodeputatul Daniel Buda, în calitate de vicepreședinte al Comisiei, se află în perioada 19-21 iunie în România pentru a discuta problema cerealelor ucrainene și sprijin pentru fermierii români.

În cadrul unei întrevederi, la Cluj-Napoca, cu primarul Emil Boc, membrii Comisiei AGRI, edilul clujean, autorităților locale și naționale, fermierii și reprezentanții sectorului agricol au discutat despre provocările acestui sector.

“Fermierii din România au nevoie de ajutor pentru a concura cu proliferarea cerealelor ieftine din Ucraina”, a atenționat europarlamentarul Daniel Buda.

Potrivit acestuia, coridoarele de solidaritate, suspendarea taxelor vamale și renunțarea la cerința certificatelor sanitare și veterinare au făcut ca produsele ucrainene să pătrundă mai ușor pe piețele din România.

“Pentru fermierii de cereale din țară, acest lucru creează o situație tulburătoare. Mai mult decât atât este extrem de important ca toți fermierii din UE să aibă parte de același nivel de subvenționare. În mod paradoxal, subvențiile cele mai mici în momentul de față se află în statele aflate în proximitatea graniței cu Ucraina”, a subliniat eurodeputatul.

Membrii Parlamentului European, inclusiv în dialogul cu Comisia Europeană, încearcă să găsească cele mai bine soluții pentru statele aflate în proximitatea Ucrainei, a mai indicat Daniel Buda.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda, scrisoare către șefa Comisiei Europene pentru susținerea sectorului agricol din R. Moldova

Published

on

© colaj foto (European Union 2021/ Source : EP)

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care solicită sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și susținerea sectorului agricol din această țară.

“La fel ca în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importurile de cereale ieftine duc la scăderea prețurilor și creează probleme serioase fermierilor autohtoni. Cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova după declanșarea războiului a crescut de peste 50 de ori iar prețul curent la grâu pe piața moldovenească este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție. Astfel, fermierii nu numai că nu au rentabilitate, ci sunt în pragul falimentului”, a transmis Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

În plus, arată cei doi eurodeputați, Republica Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza cerealelor mai ieftine provenite din Ucraina și Rusia.

“Situația economică a Republicii Moldova s-a deteriorat, chiar și în condițiile sprijinului primit de la UE și de la unele state membre, inclusiv România. Locuitorii Republicii Moldova, care erau în mare parte dependenți de gazul rusesc, și-au văzut facturile crescând cu 700% și prețul energiei electrice cu 400%”, au transmis Motreanu și Buda.

Cei doi europarlamentari români atrag atenția că această situație oferă vizibilitate partidelor anti-europene.

“Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. UE trebuie să susțină și mai mult Republica Moldova, în caz contrar parcursul european poate fi pus sub semnul întrebării la următoarele alegeri. Îndemnăm Comisia Europeană să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care au un impact asupra sa. Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, conchid Dan Motreanu și Daniel Buda.

Continue Reading

Daniel Buda

Grupul PPE discută la Roma despre viitorul Europei. Daniel Buda: Poate fi privit doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valurilor creștine

Published

on

© Daniel Buda/ Facebook

Viitorul Europei poate fi privind doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valorilor creștine, a evidențiat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în contextul în care acesta se află în Italia alături de Grupul PPE din Parlamentul European pentru a discuta despre viitorul Europei și despre rolul creștinismului.

”Astăzi, Ordinul de Malta găzduiește o dezbatere despre creștinism și responsabilitatea Europei în lume. Membrii Grupului PPE vor discuta cu Episcopul Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferinței Episcopale a Uniunii Europene și cu alți reprezentanți de frunte ai Bisericii”, a detaliat acesta.

Buda a mai anunțat că va ”urma o dezbatere aprofundată asupra rolului valorilor creștine în procesele de integrare europeană”.

”Într-o lume frământată de războaie, criză alimentară acută în unele părți ale globului și nu în ultimul rând criza climatică, este poate mai  important ca niciodată ca valorile creștine sa ne unească în demersurile noastre ca nimeni sa nu fie lăsat in urmă”, a conchis Daniel Buda.

La rândul său, președintele popularilor europeni, Manfred Weber, a evidențiat că ”anii următori vor fi decisivi pentru creștin-democrația europeană”, conform unui comunicat al Grupului PPE.

”Trebuie să continuăm să facem alegeri dificile pentru a construi o Europă a cetățenilor. Timpurile se schimbă și și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Trebuie să modelăm modul nostru de viață european. În acest fel, trebuie să prețuim și să susținem valorile noastre. Fără aceste valori creștine, modul nostru de viață european și-ar pierde sufletul; Europa și-ar pierde sufletul”, a menționat Manfred Weber.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda semnalează problemele privind reducerea cu 50% a consumului de pesticide în UE: În România consumul este de 700 de grame pe hectar, în vreme ce în Olanda se ridică la 7900 de grame

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) a semnalat problemele de implementare a Regulamentului privind reducerea consumului de pesticide, în contextul în care cantitatea acestor substanțe folosite pentru protejarea culturilor de dăunători diferă de la un stat la altul.

În cadrul unei ședințe a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte este, acesta i-a adresat mai multe întrebări vicepreședintelui executiv Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European, cu privire la sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor.  

”Mulțumesc pentru prezența dvs. pentru a purta o discuție despre o chestiune sau despre chestiuni care ne frământă foarte mult nu doar pe noi, ci și pe fermieri deoarece în momentul de față trebuie să știți că nesiguranța, neliniștea este ceea ce caracterizează sectorul agricol (…) Domnule comisar, cum credeți că se va putea implementa în practică acest regulament privind reducerea consumului de pesticide câtă vreme avem țări care au un consum de 700 de grame cum este România, de exemplu, și țara dumneavoastră, Olanda, are 7900 de grame consum pe hectar. Cum vom aplica acest procent de 50% pentru fiecare țară?”, a fost întrebarea adresată de Daniel Buda.

Acesta consideră că Regulamentul privind reducerea pesticidelor și Regulamentul privind refacerea naturii sunt propuneri ”care astăzi, în opinia mea, nici măcar nu le putem discutăm și singura soluție pe care o vedem în momentul de față este aceea a retragerilor și a rediscutării lor la nivelul Comisiei cu Consiliul și pe urmă să venim să le discutăm în Parlamentul European”.

Daniel Buda a semnalat că unele state și-au asumat ”niște ambiții foarte mari și pe care, bineînțeles, că le respectă”.

”În același timp, aș vrea să vă întreb, ați făcut un calcul față de ceea ce înseamnă reducerea cantităților de alimente pe care le va avea UE în viitor și de unde o să luăm alimentele care vor lipsi ca urmare a aplicării acestor propuneri din partea Comisiei Europene?”, a fost interpelarea adresată de eurodeputat.

În iunie 2022, Comisia Europeană a propus reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului aferent acestora până în 2030.

Mai exact, normele cu caracter obligatoriu impuse de instituția mai sus amintită sunt următoarele:

  • obiective obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE și la nivel național în vederea reducerii cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului asociat acestora și a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030. Statele membre își vor stabili propriile obiective naționale de reducere în limitele unor parametri definiți pentru a se asigura că obiectivele la nivelul UE sunt îndeplinite; noi norme stricte privind combaterea dăunătorilor prin metode care respectă mediul: prin noile măsuri se va asigura faptul că toți fermierii și alți utilizatori profesioniști de pesticide practică gestionarea integrată a dăunătorilor (IPM), conform căreia, pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor sunt avute în vedere mai întâi metode alternative care respectă mediul, pesticidele chimice putând fi utilizate numai în ultimă instanță.  Măsurile prevăd, de asemenea, obligativitatea ca fermierii și alți utilizatori profesioniști să păstreze evidențe. De asemenea, statele membre trebuie să stabilească norme specifice culturilor în care să identifice alternativele care trebuie utilizate în locul pesticidelor chimice; 
  • interzicerea tuturor pesticidelor în zonele sensibile. Se va interzice utilizarea tuturor pesticidelor în locuri precum zonele verzi urbane, inclusiv parcuri sau grădini publice, terenuri de joacă, școli, zone recreative sau sportive, trasee publice și zone protejate în conformitate cu Natura 2000, precum și orice zonă sensibilă din punct de vedere ecologic care trebuie conservată pentru polenizatorii amenințați. Aceste noi norme vor contribui la înlăturarea pesticidelor chimice din imediata noastră apropiere în viața de zi cu zi.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA21 mins ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

REPUBLICA MOLDOVA50 mins ago

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

CONSILIUL EUROPEAN53 mins ago

Patru lideri europeni solicită o dezbatere la summitul Consiliului European pentru a stabili o poziție clară asupra situației din Gaza, considerând urgentă sprijinirea unui proces politic pentru soluția a două state

ROMÂNIA58 mins ago

“Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

New Strategy Center organizează, la Sinaia, conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”

U.E.2 hours ago

Premierul Estoniei atrage atenția asupra campaniei de dezinformare a Rusiei care urmărește ”să ne facă să credem că sprijinul pentru Ucraina este o cauză fără speranţă”: Putem demonstra contrariul

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski afirmă că a avut un schimb de replici ”foarte direct” cu Viktor Orban, înaintea unui summit care are pe agendă aprobarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Mircea Hava3 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă

CONSILIUL UE4 hours ago

Luminița Odobescu va discuta cu omologii din UE despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina și despre situația din Israel și Gaza, cu accent pe posibile măsuri pentru a evita escaladarea conflictului

INTERNAȚIONAL6 hours ago

David Cameron cere 350 de miliarde de dolari din conturile bancare rusești înghețate pentru a finanța forțele Ucrainei în războiul declanșat de Rusia

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA6 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA7 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending