EVENIMENTE

„Oblomov”: o nouă premieră la Ambasada României la Paris

Published

on

Ambasada României la Paris a organizat la 11 ianuarie 2018, cu sprijinul Institutului Cultural Român, proiecția specială a filmului „Oblomov”, realizat de celebrul actor și regizor francez, Guillaume Gallienne.

Pelicula, avându-l în rol principal pe Gallienne, a fost filmată integral în Sala Bizantină și în celelalte saloane ale Palatului Béhague – reședința Ambasadei României în Franța – la finalul anului 2015 și începutul anului 2016.  În spațiile reședinței  a fost recreată atmosfera „oblomovismului”, acea letargie din care nici iminența evacuării din propria locuință, nici dragostea nu  reușesc să îl trezească pe Oblomov, eroul scriitorului rus Ivan Goncearov.

La evenimentul de aseară au răspuns invitației înalți oficiali francezi, personalități ale lumii culturale și politice din Franța, ambasadori și membri ai corpului diplomatic, ai organizațiilor internaționale cu sediul la Paris, jurnaliști, reprezentanți ai comunității românești. Îi amintim doar pe Pierrre Buhler, Președintele Institutului Francez, Sylvie Kauffmann, director editorial al ziarului Le Monde, Jean-Jacques Garnier, Comisarul general francez pentru Sezonul România-Franța, maestrul Vladimir Cosma, dramaturgul Matei Vișniec.

Foto: Ambasada României la Paris

Ambasadorul Luca Niculescu a vorbit despre potențialul Sălii Bizantine și al întregului Palat Béhague ca spațiu de cultură și de reprezentare a României, mai ales într-un context marcat de Anul Centenarului, de Sezonul România-Franța, care va debuta la finele acestui an și de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru din 2019. A mai evidențiat istoria Sălii Bizantine, prin care au trecut artiști precum Auguste Rodin, Marcel Proust, Gabriel Fauré, Paul Valéry, Isadora Duncan, Sarah Bernhardt, George Enescu și Constantin Brâncuși.

Guillaume Gallienne a mulțumit Ambasadei și Institutului Cultural Român din Paris pentru întregul sprijin acordat în timpul celor aproape 3 săptămâni de filmare în Palatul Béhague și a împărtășit celor prezenți momente din timpul realizării filmului.

Foto: Ambasada României la Paris

Filmul „Oblomov” este rezultatul adaptării pentru televiziune a spectacolului omonim jucat la Comedia Franceză de echipa condusă de Guillaume Gallienne și este difuzat de canalul Arte. Interpreta rolului Olga, Adeline d’Hermy, a obținut anul trecut Premiul pentru Speranță Feminină la Festivalul de la Luchon.

Guillaume Gallienne este societar al Comediei Franceze și deținătorul a două Premii Molière, cel mai important premiu acordat în teatrul francez (2010, 2011). De asemenea, în anul 2014, în calitate de actor și regizor de film, a obținut patru Premii César.

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version