RUSIA

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în 2020 și întemnițat în 2021, a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare

Published

on

© Aleksei Navalnîi/ Facebook

Opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut disident din Rusia, a fost condamnat marţi la încă nouă ani de închisoare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cu câteva ore înainte de a stabili pedeapsa, instanţa care l-a judecat reţinuse acuzaţia de escrocherie din rechizitoriu. Pedeapsa maximă pentru infracţiunea respectivă este de 13 ani de închisoare.

Navalnîi urmează să execute noua condamnare într-o colonie penitenciară de maximă securitate.

Opozantul se află deja în închisoare, ispăşind o condamnare de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic.

După aflarea sentinței, Navalnîi a reacționat prin intermediul echipei sale pe contul său de Twitter.

“În 2013, după ce am auzit primul verdict, am scris asta și acum o repet: nu stați degeaba. Această broască așezată pe o țeavă de petrol nu se va răsturna singură. Vă îmbrățișez și vă iubesc pe toți!”, a scris acesta.

Aleksei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov acordat de Parlamentul European, a captat atenția datorită curajului său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. Om politic al opoziției ruse, militant anti-corupție și adversar politic major al președintelui Putin, acesta s-a remarcat prin blogul său, LiveJournal, dar și prin prezența pe YouTube și Twitter, unde are milioane de urmăritori; s-a făcut cunoscut pe scena internațională prin organizarea de manifestații, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia, împotriva președintelui Putin și a guvernului acestuia.

Click to comment

Trending

Exit mobile version