ROMÂNIA

Pensiunile eco în România

Published

on

Romania este singura tara din Europa care si-a triplat in ultimul an numarul de operatori inscrisi in agricultura ecologica. Cu toate acestea, turismul ecologic, este un domeniu aproape necunoscut pentru agentiile de turism din Romania. Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia de Ecoturism (AER) şi au fost identificate 12 pensiuni certificate, iar la nivel naţional există 17 pensiuni cu eticheta „Eco-România”, alte nouă fiind în curs de certificare.

România dispune de un potenţial unic în Europa din punct de vedere ecoturistic, potrivit cercetării realizate de consorţiul THR-TNS,  pentru realizarea brandului turistic autohton. Cu toate acestea, avem în prezent doar patru unităţi de cazare care au eticheta ecologică europeană („Ecolabel”) şi câteva pensiuni eco.

Singurii operatori români de turism care au eco-eticheta europeană sunt hoteluri mari: Crowne Plaza din Bucureşti, hotelul Saturn din Saturn, Piatra Şoimului din Sinaia şi hotelul Vega din Mamaia.  Şi asta pentru că multitudinea criteriilor care trebuie îndeplinite pentru Ecolabel nu este o sarcină uşoară pentru unităţile turistice mai mici.

În plus, termenii de turism ecologic şi ecoturism sunt deseori confundaţi, astfel încât este de menţionat că un operator de turism certificat din punct de vedere ecologic, poate să nu practice neapărat un sistem de ecoturism. Bogdan Papuc, responsabil marketing şi certificare AER, precizează pentru Eco Ferma care sunt diferenţele: „Turismul ecologic se poate desfăşura oriunde şi ţine cont doar de aspectele ce ţin de impactul desfăşurării activităţii operatorului de turism sau al activităţii turistului asupra mediului, în timp ce ecoturismul se desfăşoară în zonele rurale din apropierea ariilor naturale protejate, afacerile sunt mici şi deţinute de localnici, iar impactul negativ asupra mediului şi comunităţilor locale este minim.”

Un alt sistem de etichetare eco în România este ,,Eco Ghinda”, implementat de Asociaţia Turismverde. La fel ca certificarea AER, acesta este complementară sistemului de clasificare existent în prezent, cu stele sau margarete, şi oferă de la una până la cinci ghinde acelor unităţi turistice care dovedesc calitatea ecologică a prestării serviciilor.

„ Turismverde are deocamdată trei pensiuni aflate în proces de autoevaluare pentru a primi aceste ghinde. Una este în Delta Dunarii, alta în Făgăraş şi cealaltă în Argeş.  Încearcă să funcţioneze după cât mai multe criterii ecologice şi să ofere clientului şi servicii în această zonă. Nu au ferme proprii, dar există o preocupare de a aproviziona de la producătorii din zonă, nu de la supermarket pentru a oferi mâncăruri fără E-uri”, explică Şerban Constantin, preşedinte executiv Turismverde.

Doar  1%, dintre turiştii români se orientează către această formă de vacanţe, în timp ce mai mult de 10% dintre străini practică ecotursimul. Cu toate acestea, reprezentanţii asociaţilor de profil sunt de acord că există deja o piaţă internă crescândă pe acest segment.

ECO Ferma este singura revistă din România bilingvă axată pe segmentul de agricultură ecologică. Aceasta se distribuie gratuit în rândul fermelor zootehnice, companiilor cu profil agricol, institutelor de cercetare şi în cadrul ţărilor din Uniunea Europeană. Mai multe detalii despre subiect pot fi citite pe www.eco-ferma.ro. Revista este editată de Creative Business Management, agenţie de relaţii publice.

Foto: herculane.info

Click to comment

Trending

Exit mobile version