Adina Vălean

Planul Juncker – instrument de dezvoltare pentru România. Eurodeputatul PPE Adina Vălean: ”Trebuie să ieșim din mentalitatea de a ne da cineva bani”

Published

on

La nivel european există un nivel ridicat de încredere cu privire la Fondul European de Investiții Strategice ca fiind ”instrumentul corect de dezvoltare”, a spus vicepreședintele Parlamentului European, Adina Vălean, cu prilejul participării sale la reuniunea biroului grupului PPE din Parlamentul European, întrunire care a avut loc la București.

Trebuie să ieșim din mentalitatea de a ne da cineva bani. Luăm bani, aceștia există, serviciile bancare sunt peste tot, dar totul este ca prin mecanismele de piață existente și infrastructura pentru accesarea acestora să putem accesa bani de la Banca Europeană de Investiții care ne garantează proiectele, făcând bancabilitatea unui proiect să fie de succes, banii ieftini și proiectul să fie eficient din punct de vedere economic”, a declarat eurodeputatul PNL. 

”Există multă încredere în faptul că este instrumentul corect de dezvoltare”, a completat Vălean.

Bruxellesul își dorește ca acest proiect european (n.r. – Planul Juncker) să fie unul reușit. Eu cred în el ca instrument de dezvoltare, mai trebuie să creadă și România, dar și promotorii de proiecte și să se formeze cadrul insituțional. Așteptăm să vedem și Fondul Juncker dând roade”, a mai spus aceasta.

Planul Juncker este cea mai importantă inițiativă pentru impulsionarea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă luată de actualul executiv comunitar, fiind adesea considerat un nou plan Marshall. Fundamentul planului este FEIS, fond ce dispune în prezent de 16 miliarde de euro, sumă obținută prin contribuțiile a 10 state din UE, la care se adaugă alte 5 miliarde puse la dispoziție de BEI. CE dorește să mobilizeze în total prin investiții publice și private circa 315 miliarde de euro pentru finanțarea de proiecte în numeroase domenii, inclusiv în infrastructura de transport și în sectorul energetic.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version