POLITICĂ

Platforma România 100 critică guvernarea PSD-ALDE: Cheltuieli scăpate de sub control, îndatorare, stoparea investiţiilor şi sărăcirea populaţiei

Published

on

Ministerul Finanțelor a prezentat azi datele oficiale ale execuției bugetare din 2017, primul an de guvernare PSD-ALDE. Potrivit unei analize realizate de Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș, prin modul în care s-au cheltuit banii publici s-a sacrificat dezvoltarea pe termen lung a României, iar țara este vulnerabilă în cazul unei crize. 

”Politica fiscal bugetară nu mai stimulează creșterea economică ci mărește dezechilibrele macroeconomice și îndatorează generațiile viitoare, fără măcar a le lăsa moștenire o autostradă”, se arată într-un comunicat remis presei.

Platforma atrage atenția și asupra cheltuielilor salariale și de asistență socială au fost scăpate de sub control și au condus la reducerea la minim a cheltuielilor de investiții. 

”Deficitul bugetar este de trei ori mai mare decât limita de deficit bugetar structural și cu 5 miliarde de lei mai mare decât cheltuielile de capital.

Creșterea economică este însoțită de deficit bugetar exagerat, de importuri masive și deficit extern, precum și de creșterea sărăciei. 

Dezechilibrele bugetare au afectat imediat populația prin creșterea dobânzilor și deprecierea monedei naționale.”, arată sursa citată.

Platforma România 100 prezintă și alte ”realizări” ale guvernărilor PSD-ALDE din 2017:

-Fondurile europene atrase de Guvernul PSD-ALDE sunt cu  aproximativ 1 miliard de lei mai mici decât cele atrase de Guvernul Cioloș. Chiar și față de propriul program bugetar, guvernul PSD – ALDE se poate „lăuda” cu o absorbție de numai 50%.

-Un eșec total al colectării. Veniturile totale ale bugetului general consolidat (BGC) au totalizat 251,8 miliarde lei, ceea ce denotă un real eșec al colectării în comparație cu anul 2016 și chiar față de programul asumat prin Legea Bugetului. Comparând datele din bugetul inițial cu cele din execuție, se remarcă o nerealizare de venituri de 2,9 miliarde de lei.

-O umflare artificială a sumelor. S-au majorat artificial veniturile cu 12 miliarde de lei aferente plăților directe pentru agricultură, sume care nu s-au înregistrat în buget până în anul 2017.

-Încasări mai mici decât cele ale Guvernului Tehnocrat. Principalele categorii de venituri din impozitul pe profit, TVA, accize și taxe pe proprietate au înregistrat scăderi semnificative față de 2016. Comparațiile arată o creștere a evaziunii fiscale în 2017

-Întârzieri mari la rambursarea de TVA, ceea ce afectează activitatea firmelor, posibilitatea de extindere și de investire și crește costurile de operare.

Analiza pe larg este disponibilă AICI.

Platforma fostului premier Dacian Cioloş şi-a deschis primele şase filiale – Bucureşti Titan, Buzău, Alba Iulia, Londra, Paris şi Bruxelles.

“Cei care au întrebat cum pot să se implice primesc acum o nouă parte a răspunsului nostru. Nu există scurtături pentru a schimba în bine, cu adevărat, România. E nevoie de mai mulţi, de timp şi de implicare pentru că în final, să ne fie mai bine tuturor. Dincolo de cele 15 comunităţi tematice care lucrează la idei şi propuneri în domeniile în care vrem nu doar să spunem că lucrurile pot merge mai bine, ci să şi venim cu soluţii pentru o viziune de dezvoltare a României, am lansat şi ideea de implicare de jos în sus prin intermediul comunităţilor locale. Oameni cu iniţiativă au început să se organizeze”, a declarat Dacian Cioloş, care îi invită pe români nu doar să aştepte schimbarea ci şi să participe la ea.

Încă de la înfiinţare sa, Platforma România 100 a anunţat că se va sprijini pe doi piloni esenţiali: Comunităţile tematice şi Comunităţile locale.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version