EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Politico Europe a realizat o „listă a puterii” a celor mai influenți europarlamentari. Un singur eurodeputat român inclus în top

Published

on

Parlamentul European reunește 751 de parlamentari din cele 28 de state membre. Politico Europe a realizat „lista puterii” care include cei 40 cei mai influenți eurodeputați la nivel european. Topul realizat de Politico Europe nu include criterii precum genul, vârsta sau naționalitatea, ci activitatea, vizibilitatea precum și influența lor. Un singur român, eurodeputatul Sorin Moisă (PSD, S&D), a fost inclus în cadrul acestei liste, pe locul 31.

Sub titlul „Cei 40 de europarlamentari care contează cu adevărat”, pe primele 10 poziții ale clasamentului se află: Martin Schulz, Marine Le Pen, Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Nigel Farage, Gianni Pitella, Herbert Reul, Roberto Gualtieri, Vicky Ford și Ingeborg Grassle.

Din perspectiva grupurilor parlamentare, Partidul Popular European(PPE) este cel care are cei mai mulți parlamentari influenți (13), urmat de Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) cu 12 eurodeputați, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) cu 5,  Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (4), Grupul Verzilor (3), Europa Națiunilor și a Libertății (2) și Europa Libertății și Democrației Drecte (1).

Un lucru ce atrage cu siguranță atenția este faptul că Germania are cei mai mulți eurodeputați incluși în această „listă a puterii” (35%) chiar dacă populația sa reprezintă numai 16% din totalul populației statelor membre. Președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, și Klaus Welle, secretarul general al PE, sunt, de asemenea, germani.

Este notabilă și dominața eurodeputaților din Europa de Vest. Pe așa numita ”listă a puterii” sunt incluși  șapte eurodeputați ce provin din Europa Centrală și de Est.

Germania conduce clasamentul cu 16 parlamentari, urmată de Marea Britanie la o diferență majoră (5), Franța și Italia (3), Belgia Olanda și Polonia (2), și Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Lituania, România, Slovenia și Suedia (1).

Singurul român inclus de Politico Europe în acest clasament este Sorin Moisă (PSD, S&D). Acesta a fost ales europarlamentar după ce a deținut funcția de șef adjunct al personalului fostului comisar european, actual premier al României, Dacian Cioloș. Moisă a fost raportor pe probleme de comerț în ceea ce privește acordul UE-Canada (CETA), însă și-a anunțat demisia din această funcție în urma refuzului Canadei de a elimina vizele pentru români. 

Europarlamentarul român face parte din Grupul Alianței Progresiste a  Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și este membru al Comisiei  pentru Comerț Internațional.

Pe primele 10 poziții se află: Martin Schulz, Marine Le Pen, Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Nigel Farage, Gianni Pitella, Herbert Reul, Roberto Gualtieri, Vicky Ford și Ingeborg Grassle.

.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version