INTERNAȚIONAL

Premieră istorică în relațiile NATO-Republica Moldova: Alianța Nord-Atlantică are, începând de astăzi, un birou de legătură la Chișinău

Published

on

Alianța Nord-Atlantică și-a deschis vineri un birou la Chișinău, capitala Republicii Moldova, la un an distanță după ce acordul privind înființarea Oficiului de legătură al NATO în Republica Moldova a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La eveniment au participat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.

Alături de Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, am participat astăzi la inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chiṣinău. Activitatea acestui Oficiu va consolida parteneriatul existent între Republica Moldova ṣi Alianṭa Nord-Atlantică, va contribui la reformarea ṣi modernizarea statului, precum ṣi la asigurarea securităṭii cetăṭenilor noṣtri. Printre proiectele comune, se numără combaterea ameninṭărilor cibernetice, pregătirea pentru situaṭii de urgenṭă civilă, contracararea terorismului, reforma sectorului de securitate ṣi de apărare. Deschiderea Oficiului nu afectează prevederile constituţionale privind neutralitatea ṭării noastre. Așa cum am mai spus, neutralitatea nu înseamnă izolare”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe țări neutre, inclusiv Suedia, Finlanda și Elveția, precum și cu țări care au relații strânse cu Rusia, precum Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici. NATO va sprijini în continuare reformele în Republica Moldova, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile privind lupta cu corupția”, a susținut, la rândul său, Rose Gottemoeller.

Acordul privind înființarea Oficiului de legătură al NATO în Republica Moldova a fost semnat la finalul anului trecut – pe 29 noiembrie – de premierul Pavel Filip și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, fiind ulterior ratificat de parlament și devenind unul dintre ultimele acte promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti.

Ulterior, actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu este momentul oportun pentru a deschide acum un Birou NATO la Chișinău și a cerut, în cadrul unei întrevederi cu secretarul general adjunct al NATO să semneze un acord prin care Alianța să recunoască statutul permanent de neutralitate a țării.

De altfel, președintele moldovean și reprezentanți ai Partidului Socialist din R. Moldova au protestat vineri împotriva acestei inaugurări.

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version