CONSILIUL UE

Premierul Sorin Grindeanu: Președinția Consiliului UE din 2019 va fi o responsabilitate foarte mare

Published

on

Președinția Consiliului Uniunii Europene va oferi României oportunitatea de a contribui, “de o manieră consistentă”, la consolidarea proiectului european, a afirmat, luni, premierul Sorin Grindeanu.

FOTO: Guvernul României

“Președinția Consiliului Uniunii Europene ne va oferi și oportunități, în primul rând o oportunitate politică, de a contribui de o manieră consistentă la consolidarea proiectului european. (…) În acel semestru, vor apărea pe agendă lucruri extrem de importante. Vă dau două exemple — cel legat de Brexit (…) plus alegeri europene. (…) O altă oportunitate — asta dacă ne facem bine temele — este de a dovedi că avem capacitatea tehnică de a gestiona, din ceea ce știm acum, în jur de 350 de dosare, care se vor afla în negociere la nivel european. E o oportunitate pe care nu doresc și nu dorim noi, ca țară, să o ratăm”, a declarat Grindeanu, la Consiliul Național pentru pregătirea președinției UE, organizat la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Șeful Executivului a mai spus că președinția Consiliului UE este “o responsabilitate foarte mare”.

La Consiliul Național pentru pregătirea președinției UE de la Palatul Victoria au participat și vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Apărării, Gabriel Leș, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

Anul 2019 reprezintă un moment culminant în traseul european al României, deoarece țara noastră va deține pe o perioada de șase luni președinția rotativă a Consiliului.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trio-ul din care va face parte țara noastră este următorul: România: ianuarie-iunie 2019, Finlanda: iulie-decembrie 2019 și Croația: ianuarie-iunie 2020.

Consiliul va exercita un rol de îndrumare strategică, iar principalele atribuții vor fi: 1) dezbaterea temelor de interes și evaluarea scenariilor prezentate de către membrii Consiliului potrivit propriilor domenii de competență; 2) stabilirea acțiunilor prioritare și a calendarului de implementare al acestora; 3) stabilirea îndrumării necesare desfășurării activității ministerelor cu atribuții în elaborarea actelor normative necesare pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version