INTERNAȚIONAL

Președintele Erdogan contrazis de parlamentul turc: Pedeapsa cu moartea nu se află pe agenda noastră

Published

on

Parlamentul turc nu are planuri să reintroducă pedeapsa cu moartea după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, potrivit declarațiilor unui parlamentar din partidul de guvernământ, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), notează EU Observer

„Nu se află pe agenda noastră la acest moment , nu este pe agenda parlamentului”, a declarat Sena Nur Celik, membră a comisiei de relații externe a parlamentului turc. 

Cu toate acestea parlamentarul a adăugat că a existat într-adevar o presiune în acest sens din partea populației în urma puciului eșuat care s-a soldat cu 240 de morți și aproximativ 2.000 de răniți.

„Bineînțeles cred că acest lucru se datorează emoțiilor foarte mari însă odată cu trecerea timpului vom vedea cum evoluează lucrurile. Este nevoie de consens la nivelul întregii clase politice”, a menționat Sena Nur Celik.

Turcia a scos în afara legii pedeapsa cu moarte în urmă cu 10 ani în încercarea de a deveni stat membru al Uniunii Europene, iar reinstaurarea acestei pedepse ar descalifica din start Turcia de la o eventuală aderare.

În luna iulie președintele Recep Tayyip Erdogan declara că va aproba orice decizie a parlamentului cu privire la pedeapsa capitală, deoarece „poporul turc dorește pedeapsa cu moartea”.

Citiți și Recep Tayyip Erdogan: Poporul turc doreşte pedeapsa cu moartea. Voi aproba orice decizie luată de Parlament

Cancelarul Austriei vrea încetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE: „Standardele democratice sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea”

„Oamenii din stradă au formulat această cerere. Oamenii sunt de părere că aceşti terorişti trebuie ucişi… De ce să-i ţin şi să le dau de mâncare în închisori, ani la rând, asta spun oamenii.”

Negocierile de aderare ale Ankarei cu UE au demarat în 2005. Pe 30 iunie a.c., Uniunea Europeană şi Turcia au deschis capitolul 33 în negocierile de aderare, ce se referă la probleme bugetare şi financiare, fiind cel de-al 16-lea capitol, din cele 35 necesare. Pedeapsa cu moartea a fost interzisă în Turcia în 2004.

Urmăriți și Președintele Comisiei Europene: Negocierile cu Turcia privind aderarea la UE vor înceta din momentul reintroducerii pedepsei cu moartea

Click to comment

Trending

Exit mobile version