INTERNAȚIONAL

Președintele francez, Emmanuel Macron, în vizită în Nigeria, pentru o apropiere între Franța și Africa anglofonă

Published

on

Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat astăzi, după ce acesta a efectuat o călătorie în Mauritania pentru a avea o întrevedere cu liderii forței G5 Sahel, în capitala federală a Nigeriei, scopul vizitei fiind acela de a consolida legăturile cu Africa anglofonă, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ocuptantul fotoliului de la Palatul Elysee, Emmanuel Macron se va întâlni la Abuja cu omologul său nigerian, Muhammadu Buhari, după care acesta va merge la Lagos, capitala economică și culturală a Africii de Vest.

După cincisprezece ani de când a făcut un internship la Ambasada Franței la Abuja, în legătură cu care președintele francez a afirmat că are amintiri excelente, Emmanuel Macron a luat decizia de a merge în cea mai populată țară a continentului african (180 de milioane de oameni), un gigant anglofon și petrolier.

Nigeria produce aproape 2 milioane de barili de petrol/ zi, care reprezintă peste 10% din producția grupului francez Total, fiind un partener economic important pentru Franța.

În cadrul întrevederii dintre cei doi președinți, problema securității regionale va ocupa un rol central, având în vedere că Nigeria se confruntă cu problema insurgenței jihadiste a grupării Boko Haram.

Pentru cea de-a treia și ultima etapă a turneului săi, Emmanuel Macron a decis să renunțe la cutumele diplomatice, concentrându-şi vizita pe influenţa artistică şi culturală a oraşului. Macron este primul preşedinte francez care vine în acest megalopolis cu 20 de milioane de locuitori.

În cursul serii de marţi, în ritm de concerte, defilări de modă sau scene de teatru, şeful statului francez va lansa oficial Sezonul culturilor africane, care va avea loc în Franţa în 2020.

Click to comment

Trending

Exit mobile version