POLITICĂ

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, vine în România pentru o întrevedere cu Klaus Iohannis

Published

on

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va efectua o vizită de stat în România marți și miercuri.

În cadrul deplasării, liderul de la Chișinău urmează să aibă o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis.

Nicolae Timofti își va începe vizita pe 16 februarie, urmând ca pe 17 februarie să aibă întâlniri cu oficiali de la București. Vizita lui Timofti este importantă în contextul în care acesta se află la finalul mandatului, urmând ca în luna martie a acestui an Parlamentul de la Chișinău să învestească un nou președinte.

Situația din Republica Moldova rămâne complicată, noul guvern instalat și condus de Pavel Filip fiind nevoit să lucreze sub presiunea unei majorități fragile care îl susține, dar și a gravelor probleme financiare.

Prezent recent la București, Filip a vorbit cu premierul Dacian Cioloș și cu președintele Klaus Iohannis despre împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro pe care România ar urma să-l ofere Republicii Moldova. Însă, pentru efectuarea primei tranșe de 60 de milioane, Bucureștiul a cerut măsuri concrete de reformă.

Citiți și UPDATE VIDEO Premierul Cioloș: Suntem pregătiți să oferim un sprijin financiar, dar înainte așteptăm măsuri concrete de reformă. Pavel Filip: Sprijinul României pentru noi este extrem de valoros

Suntem pregătiți să oferim un sprijin financiar din acel credit rambursabil, dar înainte așteptăm măsuri concrete ale guvernului Filip privind dorința de reformă”, a declarat Cioloș la întrevederea de acum două săptămâni. 

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Nicolae Timofti a fost stabilită în cadrul convorbirii telefonice din 21 ianuarie, când președintele României a făcut un apel la detensionarea situației politice șimplementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Până în prezent, cei doi lideri s-au întâlnit în mod oficial de două ori, la Chișinău și la Suceava, având anterior preluării mandatului de către Klaus Iohannis și o întrevedere informală în noiembrie 2014.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version