BUSINESS

Primul raport anticoruptie in UE. Comisia Europeana: Belgia sa se grabeasca in judecarea cazurilor de coruptie

Published

on

In Belgia nu exista o agentie federala care sa efectueze controale administratice sau  o strategie de prevenire a coruptiei in administratia publica.

Toate regiunile au propriul serviciu de audit intern, cu puteri diferite si masuri diferite ce pot fi luate, observa Comisia Europeana, in primul raport anticoruptie pentru statele UE, potrivit unei analize Caleaeuropeana.ro.

Astfel, exista riscul ca fenomenul coruptiei sa nu fie abordat intr-o maniera consecventa, tocmai datorita acestor competente diferite la nivel regional si federal. Comisia Europeana sugereaza in raport ca normele etice sa fie puse in aplicare pentru toti functionarii numiti sau alesi la nivel federal, regional si local.

Mai mult decat atat, Belgia ar trebui sa creasca capacitatea sistemului de justitie si de aplicare a legii pentru a se asigura ca aceste cazuri de coruptie sunt judecate pana la prescrierea lor.

Comisia sugereaza si extinderea legislatiei anticoruptie privind finantarea partidelor si la partidele care nu primesc subventii guvernamentale.

Alaturi de analiza situatiei din fiecare stat membru UE, Comisia prezinta si doua sondaje de opinie.

Potrivit acestora, 67% dintre belgieni cred ca fenomenul coruptiei este larg raspandit in tara lor de origine, iar 41% dintre acestia considera ca patronajul si nepotismul reprezinta o “problema foarte serioasa” pentru companii.

Economia subterana a Belgiei este de 16,4 % din PIB, aproximativ 61,6 mld euro.

Click to comment

Trending

Exit mobile version