U.E.

Procurorul-șef european Laura Codruţa Kövesi, interviu pentru The Guardian: “Legea este egală pentru toată lumea”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Procurorul-șef al UE Laura Codruţa Kövesi se aşteaptă ca Parchetul European (EPPO) să primească peste 3.000 de cazuri. Fostul procuror-şef al DNA a declarat într-un interviu pentru The Guardian că EPPO va efectua mai multe investigaţii şi mai multe urmăriri penale, şi va exercita o apărare mai puternică a intereselor financiare ale UE, în contextul în care cinci state se opun proiectului.

“Reperul nostru pentru succes va fi încrederea cetăţenilor în instituţia noastră”, a declarat Laura Codruţa Kövesi pentru The Guardian, preluat de Ştirile Pro TV.  

Fosta şefă a DNA a arătat în interviu şi motivul pentru care s-a luptat să crească bugetul instituţiei EPPO, propus la 37,7 milioane de euro, anume faptul că Parchetul European va primi aproximativ 3.000 de dosare din întreaga Uniune Europeană, scrie Adevărul.

De altfel, Consiliul UE a numit la 27 iulie procurorii din cadrul Parchetului European, condus de Laura Codruţa Kövesi şi în care România va fi reprezentată şi de Cătălin-Laurenţiu Borcoman.

Oficialii UE susţin că fondurile, deja majorate o dată, sunt suficiente pentru anul de lansare şi speră că organizaţia va fi gata să își înceapă activitatea – aşa cum era planificat – undeva în 2020.

Aşteptările cu privire la activitatea EPPO şi cu privire la Laura Codruţa Kövesi sunt mari, a mai relatat The Guardian referindu-se la faptul că familiile jurnaliştilor de investigaţie ucişi, Daphne Caruana Galizia şi Ján Kuciak, au scris Consiliului de miniştri al UE pentru a o susţine pe Kövesi, descriind-o drept “cea mai distinsă candidată pentru acest post”.

“Sunt aceeaşi persoană care am fost şi până acum, aşa că voi face tot posibilul … şi nu voi fi singură în asta”, a completat ea.

Întrebată dacă va ezita să trimită în judecată un lider UE suspectat de fraude cu fonduri UE, Kövesi a răspuns: “Bineînţeles că vom acţiona … EPPO va fi parchetul independent şi va trebui să demonstrăm că legea este egală pentru toată lumea”.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

Se preconizează că EPPO își va începe activitatea la sfârșitul anului 2020. Va avea sediul la Luxemburg.

Click to comment

Trending

Exit mobile version