INTERNAȚIONAL

Proiectul de lege privind expulzarea infractorilor străini, respins de cetățenii elvețieni în urma referendumului

Published

on

Elvețienii au respins printr-un referendum propunerea legislativă inițiată de Partidul Popular (SVP, de dreapta) de a expulza străinii care încalcă legea, potrivit Euronews.

Rezultatele au arătat un procent de 58.9% împotriva deportării celor care comit infracțiuni. Aceasta reprezintă o adevărată înfrângere a partidului dominant al scenei politice elvețiene care duce o politică anti-imigraționistă, Partidul Popular.

Prezența a fost mai mare de 62%, înregistrându-se astfel cea mai mare prezența din 1992, potrivit unui institut de cercetare. „Ziua de astăzi reprezintă portavocea principiului statului de drept elvețian. Nu am îngrădit acest principiu în Elveția, dar votanții au dovedit că sunt apărători autentici”, a menționat Simonetta Sommaruga, membru al Consiliului Federal Elvețian.

Referendumul, care a avut loc duminică, a fost inițiat de Partidul Popular, acesta ocupând o treime din numărul de locuri din camera inferioară a Parlamentului elvețian. Membrii acestuia au redactat o listă cu infracțiunile minore și grave ce duc la expulzare, printre ele aflându-se depunerea de mărturie falsă, actele criminate, jaful armat sau posesia de droguri.

Acesta s-a lovit de opoziția liderilor activiști și a oamenilor de afaceri care au susținut că propunerea ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului și ar duce la tensionarea relațiilor cu Uniunea Europeană, principalul partener comercial, dar și la slăbirea sistemului democratic, având în vedere că inițiativa nu ține cont de procesul parlamentar privind un proiect de lege similar.

 

.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version