EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Ramona Mănescu, eurodeputat PPE, înaintea summit-ului UE-Turcia: Ankara, un actor cheie în combaterea terorismului și migrației. Colaborarea cu aceasta trebuie revizuită

Published

on

“Multiculturalismul a eșuat, iar această situație este o consecință a unei politici ipocrite. Uniunea Europeană este o construcție politică, economică și de securitate care poate oferi enorm celor 500 de milioane de cetățeni aflați în interiorul granițelor sale. Aceasta este o realitate incontestabilă, pentru care merită luptat”, este de părere Ramona Mănescu, eurodeputat PNL/PPE. 

Într-o amplă analiză publicată pe DC News, eurodeputatul român, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European menționează că ”La criza complexă actuală nu există un răspuns unic sau simplu, iar el implică o multitudine de paliere, de la o clarificare a propriei identități europene și a valorilor care ne definesc, până la o nouă politică de securitate care să pornească din interiorul propriilor granițe și să meargă mult în exteriorul acestora”.

Ramona Mănescu subliniază faptul că forțele de stânga sunt vinovate, deoarece ele ”au girat privind procesul de integrare a migranților, care este încă în derulare, departe de a fi ajuns la succesul sperat. Nereușitele acestui proces se văd astăzi în comunitățile care s-au auto-izolat, creând faimoasele ”no-go zones”, copleșite de probleme economice, infracționalitate și alienare”.

Lor li s-a adăugat slăbiciunea liderilor în a lua măsuri corecte. S-a ajuns la confuzie apoi la tensiuni sociale cu reacții extremiste și xenofobe. Iar efectul lor a fost un dispreț, împins la extrem, a unei importante părți a societății, față de lege și valorile democratice pe care le împărtășesc toate statele democratice. Din nefericire, extremiștii și teroriștii sunt cetățeni europeni și asta ridică mari semne de întrebare asupra politicilor migratorii și de integrare de până acum”, mai spune eurodeputatul.

Ramona Mănescu vede în Turcia un actor cheie. ”Colaborarea cu aceasta trebuie revizuită în problemele de contra-terorism, combatere a finanțării terorismului și control al granițelor, pe baza unui plan de acțiune. Protecția pe care UE o oferă propriilor cetățeni trebuie să aibă o componentă care să se adreseze și celor din vecinătățile teritoriului european, unde sunt situații în care oamenii ajung să fie prinși în zone de conflict, iar viața lor să fie pusă în pericol”.

Aceasta a precizat și eforturile pe care Partidul Popular European le întreprinde în identificarea unui răspuns care să cuprindă cinci direcții principale de acțiune, fiecare cuprinzând măsuri concrete, concepute în așa fel încât efectul lor să fie unul conjugat: finalizarea de urgență a legislației referitoare la colectarea, comunicarea și protecția datelor și informațiilor, reconsolidarea agențiilor de profil ale UE (Frontex, Europol), îmbunătățirea legislației pentru combaterea radicalizării și a terorismului, controlul și managementul granițelor și o mai bună colaborare în domeniul informațiilor cu partenerii din cadrul NATO și cu SUA.

Mesajul pe care UE îl dă trebuie construit cu grijă pentru a evita generalizările. Până nu de mult, erau destui politicieni care considerau că noilor veniți li se poate accepta orice comportament, inclusiv un dispreț total față de țara gazdă. Acum ne apropiem de situația complet opusă, în care există un pericol real ca o întreagă comunitate – cea musulmană, să ajungă a fi condamnată. Nu pot fi de acord cu o astfel de atitudine. Am crescut într-o comunitate definită de multiculturalism și multi-etnicitate. Eu, personal, am mulți prieteni musulmani și consider a fi o mare greșeală să generalizăm și să impunem stereotipuri. Atâta timp cât un cetățean, indiferent de religia sau etnia sa, respectă legile și țara în care trăiește, are dreptul de a fi respectat la rândul său”, a conchis eurodeputatul.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version