NEWS

Raport CRPE: ”Subventie multianuala, decuplata de suprafata – O propunere romaneasca pentru viitorul fermelor mici din Europa ”

Published

on

CRPE lanseaza raportul ”Subventie multianuala, decuplata de suprafata – O propunere romaneasca pentru viitorul fermelor mici din Europa ”. Va prezentam in continuare comunicatul transmis catre caleaeuropeana.ro de catre CRPE:

Comisarul european Dacian Ciolos a prezentat in noiembrie 2010 comunicarea „Politica Agricola Comuna in perspectiva anului 2020”. Comunicarea va fi urmata in 2011 de o propunere legislativa a Comisiei. Suntem deci in etapa de trecere de la principii generale la masuri concrete. In acest context, CRPE propune o schema de subventionare a fermelor mici care ar trebui sa faciliteze:

a) accesul acestor fermieri la bani – pentru cei cu exploatatii comerciale viabile economic;

b) incurajarea vanzarii pamantului de catre cei cu loturi mici, fara perspective comerciale.

Raportul CRPE defineste fermele mici ca acele gospodării care primesc in prezent mai putin de 1250 de Euro ca subventie directa. Din cele 7,8 milioane de ferme din UE care primesc acum plati directe, aproximativ 5 milioane se integreaza sub pragul respectiv. Deci propunerea noastra s-ar aplica pentru 5 milioane de fermieri europeni. In cazul Romaniei impactul ar fi dramatic: 90% din fermierii romani care primesc acum plati directe se afla sub acest prag.

Propunerea noastra vizeaza renuntarea la cererile anuale depuse de agricultori. Fermierul ar urma sa depuna o singura cerere, la inceputul exercitiului financiar european (de 7 ani) si ar primi automat subventia in restul perioadei de 7 ani, chiar daca vinde pamantul respectiv (noul proprietar urmand sa il lucreze, dar neincasand subventie pentru el in acel exercitiu financiar).

Acest sistem de plata forfetara multianuala decuplata de suprafata ar stimula vanzarea suprafetelor mici si dezvoltarea fermelor de marime mijlocie. Un taran poate vinde terenul si primi in continuare timp de sapte ani subventia. S-ar elimina tendinta de a tine terenurile in proprietate, nelucrate, pentru a primi subventia prin cereri anuale. Efectele ar putea fi asemanatoare programului „renta viagera”, dar pe o scară mult mai mare, intr-un interval mai scurt si cu sanse mai mari pentru fermele mijlocii de a se consolida.

Propunerea noastra ar avea efecte diferite pentru doua categorii diferite de fermieri:

– pentru cei cu suprafete mici – i-ar incuraja sa vanda.

– pentru fermele definite ca mijlocii pentru standardele romanesti (de exemplu peste 10 ha) s-ar crea oportunitati de extindere prin scoaterea pe piata a unor suprafete mici din imediata vecinatate a exploatatiilor deja existente.

Acest raport  apare  in  cadrul  proiectului  „Romania  activa  in  dezbaterile  europene II”  derulat  de Centrul  Roman  de  Politici  Europene (CRPE)  si  finantat  de  Fundatia  Soros  in  cadrul  Initiativei  de  Politica Externa. Continutul acestui  raport nu  reprezinta  in mod necesar pozitia  oficiala a  Fundatiei  Soros.

Pentru detalii :

Centrul Roman de Politici Europene

Stirbei Voda nr. 29, Ap. 4, Bucuresti-1
office@crpe.ro; www.crpe.ro
Tel/fax: 021.310.35.58

Click to comment

Trending

Exit mobile version