INTERNAȚIONAL

Raport SIPRI: Armamentul nuclear este în scădere, dar statele deținătoare îl modernizează

Published

on

Raportul anual privind arsenalul nuclear realizat de către Institul de Cercetări în Slujba Păcii ( SIPRI) cu sediul în Stockholm, arată că, deși la nivel general arsenalul nuclear este în scădere, toate statele care posedă astfel de arme le modernizează, informează Adevărul.ro.

Puterile nucleare reduc, pe de o parte arsenalul nuclear pe care îl dețin, dar, pe de altă parte, acestea modernizează capabilitățile nucleare, în contexul în care investițiile în astfel de arme cresc, anunță raportul SPRI, făcut public luni.

Atât SUA, cât și Rusia, care sunt încă poseasoarele a 93% din arsenalul nuclear la nivel mondial, investenst mari sume de bani pentru a-l moderniza.

Aceste state “nu vor fi pregătite” să renunţe la arsenalele lor “în viitorul apropiat”, se arată în raport.

Reducerea generală a numărului de arme nucleare este reprezentată în mare parte de reducerile făcute de SUA şi Rusia. Cele două deţin 13.800 de arme nucleare, aproape 93% din totalul global.

Ambele state au introdus programe de moernizare, SUA având întenția de a cheltui 400 de miliarde de doalri până în 2026 pentru întreținerea și actualizarea arsenalului nuclaer.

“Creşterea plănuită a cheltuielilor SUA nu este neaşteptată. Actuala administraţie americană continuă planurile ambiţioase de modernizare nucleară stabilite de fostul preşedinte Barack Obama”, a precizat Hans Kristensen, cercetător asociat al SIPRI.

Și statele care nu sunt fruntașe la acest capitol investesc, de asemena, în modernizare.

Coreea de Nord deţine suficient material fisionabil pentru 10-20 de focoase nucleare, “o creştere bazată pe estimările din anii precedenţi”, mai menţionează documentul. La rândul său, China îşi modernizează şi ea arsenalul nuclear, în timp ce India şi Pakistanul îşi sporesc stocurile şi îşi modernizează sistemele de lansare.

Click to comment

Trending

Exit mobile version