POLITICĂ

România acordă sprijin umanitar Ucrainei. Premierul Ludovic Orban: Nu procedăm ca alții. Ajutorul este pentru Ucraina, nu numai pentru frații noștri români din Ucraina

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, la începutul şedinţei Executivului, că România va acorda sprijin umanitar Ucrainei pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, o hotărâre de guvern în acest sens fiind adoptată la finalul ședinței.

Şeful Guvernului a subliniat că ajutorul nu are în vedere exclusiv comunităţile de români din ţara vecină.

“Există o solicitare de sprijin din partea Ucrainei şi aici am vorbit cu domnul ministru Tătaru să pregătească o hotărâre de guvern pentru a putea acorda un ajutor umanitar către Ucraina, care se confruntă cu un nivel ridicat de epidemie iar răspândirea virusului afectează şi zone care sunt locuite de români, în special zona Cernăuţi, dar ajutorul pe care îl vom acorda nu-l vom acorda în exclusivitate, aşa cum au procedat alţii, pentru fraţii noştri români din Ucraina, ci vom acorda pentru Ucraina, pentru arealurile care sunt cele mai afectate şi pentru a sprijini Ucraina în lupta pe care o duce cu coronavirusul”, a punctat el, citat de Agerpres.

Astfel, Ludovic Orban a făcut referire la premierul Ungariei, Viktor Orban, ironizând faptul că Ungaria acordă ajutorare țărilor din bazinul carpatic, însă numai pentru comunitățile cu etnici maghiari.

În acest sens, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că a solicitat suplimentarea bugetului ministerului pe care îl conduce, din fondul de rezervă bugetară, pentru acest ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Ucraina.

Anunțul acestui sprijin umanitar a intervenit în urma unei convorbiri telefonice între miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba.

“În cadrul discuției, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că la nivelul autorităților române, urmare a deciziei în acest sens a președintelui Klaus Iohannis, și a prim-ministrului Ludovic Orban este în curs de pregătire acordarea, în perioada următoare, a unui sprijin medical concret Ucrainei pentru gestionarea efectelor pandemiei, omologul ucrainean exprimând o apreciere deosebită pentru intenția părții române”, a informat Ministerul Afacerilor Externe, săptămâna trecută.

În contextul pandemiei provocate de coronavirus, România a acordat sprijin Italiei, Republicii Moldova și Statelor Unite, iar țara noastră este primul stat membru al UE care găzduiește rezerva strategică de echipamente medicale a Uniunii Europene.

Click to comment

Trending

Exit mobile version