NATO

România, din nou în centrul deciziilor NATO: Forțe aliate din șapte țări, printre care SUA, Germania și Canada, vin la Marea Neagră pentru a asigura securitatea/ Spațiul aerian al României, apărat de avioane britanice

Published

on

România s-a aflat joi în centrul deciziilor euro-atlantice la ministeriala Apărării NATO de la Bruxelles, acolo unde șefii Apărării au decis să consolideze prezența NATO în regiunea Mării Negre. Alături de brigada multinațională terestră condusă de România, 7 state aliate (Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia și SUA) și-au anunțat contribuția pentru măsurile ce vizează o prezență aeriană și navală a Alianței Nord-Atlantice la Marea Neagră.

FOTO: NATO

Sunt încântat că mai multe state și-au manifestat disponibilitatea de a contribui la prezenţa noastră în regiunea Mării Negre, pe uscat, pe apă şi în aer, inclusiv Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

”Au fost unele ţări aliate care în premieră au exprimat disponibilitatea de a participa financiar la susţinerea atât a aranjamentelor de securitate din nordul flancului estic, cât şi din zona noastră la Marea Neagră şi vom continua aceste discuţii în perioada următoare”, a precizat și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Pachetul complet de măsuri, gata în februarie 2017

Un pachet complet de măsuri care să vizeze consolidarea prezenței navale, aeriene și terestre în Marea Neagră ar urma să fie prezentat și decis la reuniunea ministerială din luna februarie, a mai anunțat Stoltenberg.

Contribuțiile enumerate de înaltul oficial aliat contribuie la ”prezența înaintată adaptată din sud-estul Alianței”, a completat secretarul general.

”Decizia politică este aceea de a însărcina în mod specific autorităţile militare aliate să vină până la sfârşitul lunii ianuarie cu propuneri pe două componente, două elemente, piese de bază ale componentei maritime, anume cadrul întărit de pregătire şi respectiv elementul de coordonare maritimă la Marea Neagră, elementul care să asigure legătură cu comandamentul specializat al NATO”, a explicat și Mihnea Motoc, ministrul Apărării român.

Spațiul aerian al României, apărat de avioane britanice, canadiene și poloneze

În ceea ce priveşte spaţiul aerian al României, acesta va fi apărat din 2017 de avioane de luptă din Marea Britanie.

Conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării difuzat în contextul reuniunii NATO de la Bruxelles, “Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO, în scopul garantării securităţii aliaţilor din zona Mării Negre”.

“Avioanele vor fi detaşate de la unitatea Coningsby, aparţinând Forţelor Aeriene Regale, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, cel mult patru luni, în anul 2017”, precizează instituţia.

Potrivit Digi24, alături de avioanele britanice, în România vor asigura poliție aeriană și aeronave canadiene și poloneze.

La ministeriala NATO, deciziile care au vizat consolidarea prezenței înaintate adaptate în sud-estul flancului estic și, implicit, în România s-au derulat în consecința angajamentelor de securitate asumate la summitul aliat din iulie, de la Varșovia.

Nordul flancului estic: România contribuie la batalionul din Polonia

În ceea ce privește batalioanele din Polonia și Țările Baltice, națiunile cadru ale acestor contingente militare (Canada, Germania, Marea Britanie și SUA) și-au prezentat planurile pentru operaționalizarea completă a acestora

Conform deciziilor adoptate de miniștrii Apărării, România și-a asumat un rol și mai important în arhitectura de securitate euro-atlantică. Alături de Marea Britanie, Bucureștiul va contribui militar la batalionul coordonat de SUA în Polonia, a anunțat secretarul general, Jens Stoltenberg.

FOTO: US Mission to NATO/ Anakonda-16

Cele patru batalioane NATO din nordul flancului estic vor fi cu adevărat forțe multinaționale care demonstrează soliditatea transatlantică, a mai expus Stoltenberg, prezentând și componența anunțată a acestora:

1) Batalionul din Polonia – condus de SUA/ contribuții anunțate: România și Marea Britanie;

2) Batalionul din Estonia – condus de Marea Britanie/ contribuții anunțate: Danemarca și Franța;

3) Batalionul din Letonia – condus de Canada/ contribuții anunțate: Albania, Italia, Polonia și Slovenia;

4) Batalionul din Lituania – condus de Germania/ contribuții anunțate: Belgia, Croația, Franța, Luxemburg, Olanda și Norvegia

Ce mesaj transmite NATO

Contribuțiile aliate pentru dimensiunea estică a securității europene – batalioanele din nord-est, brigada multinațională din România și prezența la Marea Neagră – reprezintă un mesaj fără echivoc, a mai arătat Stoltenberg: ”NATO acționează ca un întreg. Un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor. Alianța face ceea ce spune. Și ne livrăm promisiunile”.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version