NATO

România și Germania au discutat despre situația de securitate din vecinătatea estică după ce Berlinul a anunțat că trimite avioane de luptă la Marea Neagră

Published

on

© Eurofighter Typhoon/ Twitter

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a avut vineri o întrevedere cu ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de securitate, cu accent pe evoluțiile din Vecinătatea Estică, cu scopul asigurării pe mai departe a unei coordonări aprofundate în plan bilateral și în cadrul NATO, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cu acest  prilej, cei doi interlocutori au împărtășit îngrijorarea față de continua deteriorare a situației de securitate regională și au subliniat necesitatea dezescaladării tensiunilor care au un impact negativ asupra securității europene și euroatlantice în ansamblu. De asemenea, a fost reiterată susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Secretarul de stat român și ambasadorul german au  abordat și subiectul consolidării posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

În context, Dan Neculăescu a salutat decizia Germaniei de a contribui la consolidarea acestor măsuri, prin participarea la Poliţia Aeriană Întărită Zona de Sud (Enhanced Air Policing South), un semnal important al solidarităţii aliate.   

Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a anunțat miercuri seară că Forțele Aeriene Germane vor participa cu avioane Typhoon Eurofighter la misiunile de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră și în România, în timp ce a condamnat solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO din România.

Germania se poziționează în continuare ferm alături de România“, a spus Gebauer, într-o declarație transmisă pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei la București.

Potrivit acestuia, începând de la mijlocul lunii februarie, Forțele aeriene germane (Luftwaffe) vor participa cu avioane Eurofighter și soldați la misiunea de Poliție Aeriană Întărită a NATO în sudul flancului estic.

“Împreună cu Italia asigurăm securitatea spațiului aerian al NATO, ca parteneri de încredere, cu o contribuție vizibilă și de înaltă calitate. Aceasta reprezintă un semn clar al solidarității transatlantice și europene”, a mai precizat diplomatul.

După cum a precizat Peer Gebauer, Germania se va alătura Italiei, care începând cu decembrie anul trecut, pentru o perioadă de patru luni, asigură misiunile de poliție aeriană aliată printr-un detașament format din aproximativ 140 de militari şi patru aeronave Eurofighter Typhoon.

Este pentru a doua oară în ultimul an când Germania trimite avioane de luptă în România. În iunie 2021, Berlinul a desfășurat două avioane de luptă în România, care s-au alăturat forțelor aeriene britanice în apărarea spațiului aerian al NATO la Marea Neagră.

Ambasadorul Germaniei în România a făcut trimitere și la cerința Rusiei ca NATO să își retragă forțele din România, ca parte a propunerilor de securitate formulate de Moscova.

Solicitările privind retragerea trupelor NATO din România şi revenirea la situația din anul 1997 trebuie respinse cu fermitate. Nu putem da ceasul înapoi cu 25 de ani. Apartenența României la NATO reprezintă o realizare esențială și nu poate fi pusă la îndoială de către terți. Suntem foarte îngrijorați de situația actuală în regiune. Atitudinea Rusiei nu reprezintă doar o amenințare la adresa Ucrainei, ci afectează securitatea întregii Europe. De aceea, o nouă încălcare a suveranității Ucrainei ar atrage după sine un răspuns european ferm și comun”, a mai afirmat Peer Gebauer.

Click to comment

Trending

Exit mobile version