MAREA BRITANIE

Scoția solicită Londrei să prelungească termenul-limită de 30 iunie până la care cetățenii UE pot depune cereri pentru statut de rezident în Regatul Unit

Published

on

© European Communities, 2008

Ministrul pentru Europa al Scoției, Jenny Gilruth, a făcut apel la guvernul de la Londra să prelungească termenul-limită până la care cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit pot depune cerere pentru un statut de rezident în această țară, informează DPA, citat de Agerpres.

Ministrul Jenny Gilruth argumentează că mii de persoane eligibile în Scoţia nu au depus încă cerere şi că există riscul ca vieţile ”să le fie date peste cap”.

”Riscurile pentru cetăţenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale – ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap”, a punctat Jenny Gilruth.

”Ştim că mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în această ţară încă nu au depus cerere – solicit, de aceea, guvernului Marii Britanii să prelungească termenul de 30 iunie În opinia mea, aceasta este o cale simplă şi practică de a evita un nou scandal Windrush”, a adăugat ea.

Scandal Windrush, ce poartă numele vaporului Empire Windrush, care a adus familii din țări membre Commonwealth în perioada 1948-1971 pentru a ajuta la reconstrucția Regatului Unit, care se confrunta cu o lipsă acută de forță de muncă după cel de-Al Doilea Război Mondial, a ieșit la iveală acum câțiva ani, când mai multor cetățeni britanici din ”generația Windrush” li s-au încălcat drepturile, 83 dintre aceștia fiind deportați de Ministerul de Interne, spunându-li-se că se află ilegal în Regatul Unit.

”Guvernul Scoţiei este disponibil să facă tot ce poate pentru a-i ajuta pe cetăţenii care nu depun cerere, iar mesajul meu pentru toţi cei din UE care trăiesc şi muncesc aici rămâne acesta: Scoţia este casa voastră, noi suntem familia voastră şi vrem să rămâneţi aici cu noi”, a mai spus oficialul scoțian.

Peste 5,3 milioane de cetățeni europeni din ţările Uniunii Europene, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveţia au cerut statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord după Brexit, potrivit datelor furnizate de Ministerul britanic de Interne.

Din numărul total al cererilor primite de autoritățile Regatului Unit (5,301,470), cele mai multe au fost depuse de cetățeni polonezi (975,180), urmați de români (918,270) și italieni (500,550).

Pentru a continua să se bucure de drepturile actuale pe teritoriul Marii Britanii (dreptul de a locui, a studia și a munci) și după Brexit, toți cetățenii europeni trebuie să solicite noul statut de rezident.

Statutul de ”pre-settled” este atribuit celor care sunt de mai puţin timp rezidenţi ai ţării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie şi să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidenţă.

Orice cetățean român care, fie se găsește deja pe teritoriul Marii Britanii, fie a intrat pe teritoriul Marii Britanii până la 31 decembrie 2020, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021. De la 1 ianuarie 2021, cetăţenii europeni din Marea Britanie sunt condiţionaţi să-şi demonstreze statutul atât autorităţilor dar şi atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-şi dovedească dreptul de muncă în această ţară.

Click to comment

Trending

Exit mobile version