SUA

Șefa Trezoreriei SUA afirmă că dublarea sprijinului acordat Ucrainei, alături de stimularea economiilor emergente, este „cel mai bun mod” de a ajuta economia globală

Published

on

© The U.S. Department of the Treasury

Dublarea sprijinului acordat Ucrainei, afectată de război, este „cel mai bun” mod de a ajuta economia globală, a declarat duminică secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, alături de stimularea economiilor emergente și de soluționarea problemei datoriilor.

De asemenea, Yellen a declarat, în marja summitului miniștrilor de finanțe G20 din India, că va „respinge” criticile privind existența unui compromis în favoarea ajutorului acordat Ucrainei și care ar afecta sprijinirea națiunilor în curs de dezvoltare.

„A pune capăt acestui război este în primul rând un imperativ moral”, a declarat aceasta reporterilor din Gandhinagar, India, care găzduiește un summit mai amplu al G20. „Dar este, de asemenea, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru economia globală.”

Yellen a subliniat, de asemenea, eforturile de a aborda problema datoriilor cu care se confruntă economiile aflate în dificultate, reforma bancară și un acord fiscal global și a avertizat că este „prematur” să se vorbească despre ridicarea tarifelor vamale pentru China.

Invazia Rusiei în Ucraina, două țări care, împreună, exportau aproape un sfert din aprovizionarea cu grâu la nivel mondial, a provocat un șoc în economiile din întreaga lume, provocând creșterea prețurilor la alimente și combustibili.

Liderii G7 au promis, în cadrul unui summit desfășurat săptămâna trecută în Lituania, să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a înfrânge invazia Rusiei.

Yellen a mai spus că este încă prea devreme pentru a ridica restricțiile impuse Chinei în timpul războiului comercial lansat de fostul președinte american Donald Trump.

„Tarifele au fost instituite pentru că aveam îngrijorări cu privire la practicile comerciale neloiale din partea Chinei, iar îngrijorările noastre cu privire la aceste practici rămân, ele nu au fost cu adevărat abordate”, a spus Yellen.

„Poate că, în timp, acesta este un domeniu în care am putea face progrese, dar aș spune că este prematur să folosim acest domeniu ca pe unul de dezescaladare”.

Yellen a subliniat alte activități care abordează problema dificultăților legate de datorii și reforma băncilor multilaterale de dezvoltare, inclusiv a Băncii Mondiale și a altor creditori regionali, în cadrul eforturilor despre care a spus că ar putea debloca 200 miliarde de dolari în următorul deceniu.

Mai mult de jumătate din toate țările cu venituri mici sunt aproape sau în dificultate din cauza datoriilor, dublu față de 2015, a precizat aceasta.

Șefii finanțelor și șefii băncilor centrale din G20 urmează să se întâlnească astăzi și mâine, iar Ajay Banga, șeful Băncii Mondiale, a avertizat asupra unei „neîncrederi profunde… care separă încet Nordul și Sudul global într-un moment în care ar trebui să ne unim”, relatează France 24.

Criza schimbărilor climatice, eforturile de redresare post-pandemică, războiul din Ucraina și lipsa de progrese în lupta împotriva sărăciei au creat diviziuni, a declarat Banga.

„Frustrarea Sudului Global este de înțeles”, a declarat Banga într-un editorial. „În multe feluri, ei plătesc prețul pentru prosperitatea altora. Atunci când ar trebui să fie în ascensiune, ei sunt îngrijorați că resursele promise vor fi deturnate către reconstrucția Ucrainei; ei simt că aspirațiile sunt constrânse pentru că regulile energetice nu sunt aplicate în mod universal și sunt îngrijorați că o generație în plină expansiune va fi închisă într-o închisoare a sărăciei.”

Click to comment

Trending

Exit mobile version