PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din Parlamentul European solicită sancțiuni împotriva Poloniei. CE, obligată să se asigure că principiile UE sunt respectate

Published

on

Eurodeputații au dezbătut astăzi, 19 octombrie, ultimele evoluții din Polonia privind statul de drept, iar social-democrații din Parlamentul European au solicitat sancțiuni și suspendarea fondurilor de redresare pentru Polonia.

„Acest lucru este necesar pentru a încerca să menținem Polonia în ordinea juridică a UE și pentru a sprijini democrații polonezi care solicită o presiune mult mai puternică asupra guvernului PiS. De asemenea, UE ar trimite un mesaj clar pentru a descuraja alte țări să urmeze calea PiS de a pune la îndoială supremația legislației UE”, a transmis Grupul social-democraților din Parlamentul European, potrivit comunicatului oficial, remis Caleaeuropeana.ro.

Grupul S&D susține că Executivul European este obligat să acționeze cu toată forța și cu toate instrumentele pentru a se asigura că principiile Uniunii sunt respectate: „Dacă se acceptă că o țară trișează, încrederea se pierde și trecem de la parteneri la concurenți.”

„Polonia este mult mai mult decât PiS, Ungaria este mult mai mult decât Orbán și Slovenia este mult mai mult decât Janša. Cetățenii din aceste țări, care suferă din cauza derivei autoritare a guvernelor lor, au încredere în Uniune. În urmă cu câteva zile, am fost la Varșovia și am simțit afecțiunea atâtor oameni care și-au pus baza în Europa. Nu avem de gând să vă dezamăgim. Vom fi vocea voastră. Nu vă vom lăsa singuri”, a conchis Liderul Grupului S&D, Iratxe García.

Alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-ministrul Poloniei a transmis, dezamăgit, nedreptatea adusă Poloniei în ultimele luni.

„Am fost supuși celui mai oribil limbaj, al amenințărilor, nu voi permite politicienilor europeni să șantajeze Polonia. Suntem o țară mândră, cu una dintre cele mai îndelungate democrații, care a luptat pentru libertatea Europei. Acum, statul de drept este interpretat diferit de mulți. Suntem cu toții de acord că nu va exista stat de drept fără separea puterilor, independența instanțelor și fără respectarea competențelor limitate pe care le are fiecare instituție și fără respectarea ierarhiei izvoarelor de drept”, a susținut Mateusz Morawiecki în discursul său.

Mateusz Morawiecki  a subliniat ferm în discursul său că legea fundamentală în Polonia este constituția sa și a transmis că va apăra acest principiu. 

Citiți și discursul șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care avertizează Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”: Statul de drept este liantul care ne ține împreună

În finalul intervenției sale, Mateusz Morawiecki a transmis că nu va fi de acord să i se impună dictate Poloniei: „Dar niciodată nu vom fi de acord să ni se impună dictate, nu asta înseamnă Uniunea Europeană.”

Click to comment

Trending

Exit mobile version