U.E.

Spania ar putea deveni prima țară din UE care oferă un venit minim universal din cauza pandemiei COVID-19

Published

on

Spania ar putea deveni prima ţară europeană care oferă un venit minim universal pentru a atenua efectele pandemiei COVID-19, guvernul de coaliţie de stânga de la Madrid propunându-și să accelereze instituirea unui ”venit universal” pentru a susţine persoanele lăsate fără resurse de pandemia cu noul coronavirus, informează France Presse, potrivit Adevărul și Agerpres.

“Există un larg consens” în sânul guvernului “şi discutăm între mai mulţi miniştri pentru a pune la punct măsura”, a declarat marţi ministrul consumului, Alberto Garzon, provenit din formaţiunea radicală de stânga Podemos, care se află în coaliţia de guvernare alături de socialiştii lui Pedro Sanchez.

“O vom face cât de curând posibil”, a dat asigurări ministrul socialist al economiei, Nadia Calvino, duminică seară, pe postul de televiziune La Sexta.

Programul guvernului de coaliţie menţiona crearea acestui “venit minim vital” ca măsură de protecţie socială. Guvernul nu a avansat nicio sumă, dar potrivit cotidianului El Pais ar putea fi vorba de 440 de euro lunar.

Spania, unde populaţia este izolată cu stricteţe din 14 martie şi cel puţin până la 25 aprilie, a oprit toate activităţile economice “neesenţiale” timp de două săptămâni, o “hibernare” care urmează să ia sfârşit după Paşte.

Țara iberică înregistrează cele mai multe cazuri confirmate cu noul coronavirus din Europa, cu peste 140.000 de cazuri, iar la nivel mondial este devansată doar de SUA. Spania consemnează, totodată, și aproape 14.000 de decese din cauza infectărilor cu virusul SARS-CoV-2.

Pe plan economic, Madridul a solicitat Uniunii Europene să cadă de acord asupra unui amplu plan de redresare economică de talia Planului Marshall.

Click to comment

Trending

Exit mobile version