Connect with us

CONSILIUL UE

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

Published

on

© European Union 2017 - Source: EP

Consiliul Uniunii Europene, instituția care reprezintă interesele statelor membre, a aprobat marți concluziile privind modalitățile de sprijinire a influencerilor în calitate de creatori de conținut online în UE.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul UE, “influencerii” – creatorii online care publică conținut pe platformele de socializare și de partajare video – au un impact din ce în ce mai mare asupra conținutului și informațiilor online pe care oamenii le consumă zilnic în UE.

Deși acest impact este adesea pozitiv, datorită diversității comunităților online și a sentimentului de apartenență pe care îl generează, el poate fi potențial dăunător, atât pentru sănătatea mintală a indivizilor, cât și la nivel societal, în domenii precum democrația, subliniază țările membre.

“Europenii petrec mai mult timp online, ceea ce înseamnă că persoanele cu influență care creează conținut pentru rețelele sociale au un impact mai mare ca niciodată asupra modului în care percepem și înțelegem lumea. Pentru a se asigura că acest impact este pozitiv, UE trebuie să ofere sprijin persoanelor cu influență, permițându-le să își dezvolte competențele mediatice și să le sporească gradul de conștientizare și de apreciere a normelor care le guvernează acțiunile online”, a declarat, în context, reprezentantul președinției belgiene a Consiliului UE, Benjamin Dalle, ministrul flamand pentru Bruxelles, tineret, mass-media și reducerea sărăciei

Impactul potențial

În concluziile Consiliului se menționează că, deși influencerii își folosesc deja competențele tehnice și creative pentru a produce și edita conținut, aceștia au nevoie, de asemenea, de competențe în domeniul mediatic pentru a înțelege potențialul impact negativ al împărtășirii de informații false și dezinformări, discursuri de ură online, hărțuire cibernetică și alte conținuturi ilegale sau dăunătoare.

În special, Consiliul atrage atenția asupra creșterii numărului de „kidfluencers” – influenceri cu vârsta sub 18 ani – și asupra necesității ca părinții, tutorii și îngrijitorii să îi protejeze pe aceștia și să se asigure că aceștia sunt conștienți de obligațiile legale relevante care le revin.

Care sunt recomandările-cheie

În concluziile sale, Consiliul:

– încurajează statele membre să se implice în dialog cu influencerii și cu organizațiile reprezentative emergente ale acestora pentru a se asigura că aceștia sunt conștienți de rolul lor în ecosistemul media și de legislația care li se aplică.

– invită Comisia să exploreze modalități de sprijinire a influencerilor la nivelul UE, inclusiv printr-o abordare politică coerentă care să se axeze pe educația mediatică și pe un comportament online responsabil, precum și prin utilizarea fondurilor și programelor UE existente privind educația mediatică.

– invită atât Comisia, cât și statele membre să elaboreze politici și instrumente pentru a încuraja un comportament responsabil din partea influencerilor și să sprijine dezvoltarea unor organisme sau mecanisme de autoreglementare, inclusiv un eventual cod etic sau inițiative similare pentru influenceri;

– invită statele membre și Comisia să se asigure că influencerii sunt implicați în dezvoltarea acelor aspecte ale politicii mediatice care le pot avea un impact, inclusiv în ceea ce privește utilizarea sporită a inteligenței artificiale;

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

Published

on

© European Union 2023

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi concluziile privind situația și viitorul pieței unice, intitulate „O piață unică în beneficiul tuturor” și solicită o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică, care să se concentreze pe îmbunătățirea cadrului de reglementare al acesteia în vederea sporirii beneficiilor sale potențiale, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Adoptarea acestui document vine în contextul în care în 2023 s-au împliniat 30 de ani de la Tratatul de la Maastricht și de la crearea pieței unice europene, iar de atunci s-a desfășurat un amplu proces de reflecție asupra oportunităților și provocărilor pe care aceasta le prezintă.

Consiliul European din martie 2023 a solicitat acțiuni ambițioase pentru finalizarea pieței unice, iar în iunie, liderii UE au solicitat un raport independent la nivel înalt privind viitorul pieței unice. Președințiile spaniolă și belgiană ale Consiliului UE l-au însărcinat pe fostul prim-ministru italian și președinte al Institutului Jacques Delors, Enrico Letta, să elaboreze raportul. Versiunea finală, intitulată “Mai mult decât o piață”, a fost prezentată în cadrul Consiliului European extraordinar din 17 și 18 aprilie 2024.

Raportul Letta propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029, consolidarea pieței unice europene pe trei coordonate – rapiditate, siguranță și solidaritate, și cea de-a cincea liberate a pieței unice, consacrată inovării. Cu ocazia summitului din aprilie, liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii.

O piață unică pentru secolul XXI

Acum, concluziile Consiliului recunosc realizările pieței unice în cei 30 de ani de existență, dar recunosc, de asemenea, necesitatea unei noi strategii pentru a valorifica potențialul neexploatat al acesteia. Prin urmare, Consiliul invită Comisia să pregătească o strategie pentru o piață unică modernizată înainte de iunie 2025.

“Piața internă este una dintre principalele realizări ale Uniunii Europene. Aceasta a adus beneficii pentru bunăstarea noastră și bunăstarea socială și a consolidat poziția noastră economică la nivel mondial. Dar nu ar trebui să ne complacem în această situație: piața unică este încă fragmentată, toți oamenii nu beneficiază în mod egal de ea, iar marii actori își impun propriile reguli. Concluziile adoptate astăzi trasează o foaie de parcurs pentru a consolida piața noastră unică și pentru a o pregăti pentru provocările globale viitoare”, a declarat Pierre-Yves Dermagne, viceprim-ministru belgian și ministru al economiei și ocupării forței de muncă.

O mai bună reglementare

Concluziile identifică necesitatea unui cadru de reglementare mai eficient, adaptat la tranziția ecologică și digitală și la realitățile globale în schimbare rapidă.  Pentru a răspunde acestei nevoi, Consiliul solicită eliminarea sarcinilor administrative inutile și a obligațiilor de conformitate (de exemplu, raportarea excesivă). De asemenea, în concluzii se solicită identificarea și eliminarea obstacolelor din calea creșterii întreprinderilor, inclusiv a IMM-urilor, și aplicarea soluțiilor digitale în viitoarele reglementări (principii precum „think small first”, „once only”, „digital by default” sau pașaportul pentru IMM-uri).

Miniștrii solicită o mai bună utilizare a instrumentelor existente, cum ar fi centrele SOLVIT (un serviciu de sprijin pentru a ajuta întreprinderile și cetățenii care se confruntă cu probleme în alt stat membru). Concluziile solicită prevenirea suprareglementării, monitorizarea permanentă a situației de pe piață și aplicarea coerentă și fermă a legislației existente. De asemenea, se solicită abordarea practicilor comerciale neloiale pentru a consolida protecția consumatorilor.

Miniștrii subliniază, de asemenea, importanța unei mai bune legiferări, cu evaluări de impact în timp util, utile și dinamice, cu consultări ample (inclusiv paneluri ale cetățenilor) și cu utilizarea de „sandbox-uri” de reglementare – cadre juridice temporare care permit testarea tehnologiilor, produselor, serviciilor sau abordărilor de reglementare inovatoare.

Stimularea celor patru libertăți

În concluzii se solicită, de asemenea, mai multe măsuri de consolidare a potențialului pieței unice, cum ar fi o mai bună utilizare a investițiilor publice și private, investiții strategice comune publice și private și utilizarea achizițiilor publice.  Concluziile propun, de asemenea, eliminarea barierelor în calea furnizării de servicii transfrontaliere prin aplicarea unor proceduri simplificate. Miniștrii subliniază importanța îmbunătățirii capacităților forței de muncă din UE (cu o bună educație, formare și învățare pe parcursul vieții) și a creșterii atractivității pieței unice pentru lucrătorii cu înaltă calificare din țările din afara UE. Miniștrii subliniază, de asemenea, forța pieței unice la nivel mondial și subliniază importanța de a valorifica la maximum rolul său principal în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și puterea UE ca putere de standardizare la nivel mondial.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

Published

on

© European Space Agency/ Facebook

Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluzii intitulate „Consolidarea competitivității Europei prin intermediul spațiului”.

Textul reflectă modul în care un sector spațial european mai competitiv poate juca un rol în răspunsul la provocările economice și sociale ale Uniunii și poate consolida rolul acesteia la nivel mondial.

”Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei. O politică spațială ambițioasă va crea oportunități de afaceri și locuri de muncă de calitate în acest sector în creștere rapidă și va ajuta, de asemenea, economia noastră, atât industria, cât și serviciile, să accelereze tranziția verde și tranziția digitală și să fie mai bine pregătită să concureze la nivel mondial”, a menționat Thomas Dermine, secretarul de stat belgian pentru redresare și investiții strategice, responsabil cu politica științifică, adjunct al ministrului economiei și ocupării forței de muncă, într-un comunicat.

Contribuția spațiului la competitivitatea Europei

În concluziile sale, Consiliul subliniază importanța tot mai mare a spațiului în multe sfere ale provocărilor și politicilor socioeconomice ale UE, indiferent dacă este vorba despre Pactul verde (care presupune și culegerea de date pentru o mai bună înțelegere și pregătire pentru schimbările climatice), despre tranziția digitală (servicii spațiale de comunicare și informare) sau despre competitivitatea generală a UE. În plus, spațiul contribuie la creșterea economică prin generarea de soluții, aplicații de sisteme și servicii inovatoare, care pot aduce beneficii multor altor sectoare printr-o cooperare mai integrată între sectorul spațial și cel non-spațial.

Dinamizarea sectorului spațial

În textul adoptat, statele membre subliniază necesitatea de a îmbunătăți utilizarea datelor spațiale și solicită o dezvoltare mai importantă a sectorului spațial prin asigurarea și sporirea investițiilor publice și private. Achizițiile publice, un cadru bun de gestionare a riscurilor sau promovarea modelelor de finanțare publice și private ar putea avea un impact pozitiv asupra tuturor actorilor din ecosistemul spațial, inclusiv asupra întreprinderilor mici și mijlocii.

Concluziile subliniază, de asemenea, că este important să se profite de efectul multiplicator al investițiilor în cercetarea și dezvoltarea spațială, să se promoveze un cadru de afaceri stabil și previzibil și să se dezvolte competențele necesare în cadrul forței de muncă din acest sector.

Concluziile evidențiază rolul important al autorităților publice în asigurarea unui acces la date eficient din punctul de vedere al costurilor pentru întreprinderi, menținând în același timp securitatea și protecția datelor spațiale.

Spațiu și acțiune mondială

Pe baza concluziilor adoptate, Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană ar trebui să contribuie la elaborarea unor norme la nivel mondial care să asigure un mediu spațial durabil.

Concluziile afirmă că un sector spațial european puternic este fundamental pentru autonomia strategică europeană și solicită extinderea sectorului spațial european și parteneriate de colaborare la nivel mondial.

Concluziile subliniază, de asemenea, că spațiul este vital pentru protecția infrastructurii critice (cum ar fi infrastructura energetică sau de rețea), ceea ce face imperativă securizarea tehnologiilor critice.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a acordat vineri aprobarea finală pentru noul Cod al frontierelor Schengen, regulamentul UE care se referă la gestionarea frontierelor interne și externe, precum și la normele care reglementează controlul de frontieră al persoanelor care trec frontierele externe ale UE, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reforma este esențială pentru a face ca spațiul Schengen să fie mai rezistent la crizele prezente și viitoare la frontierele sale externe. De asemenea, aceasta asigură faptul că persoanele care locuiesc și călătoresc în UE se pot bucura pe deplin de avantajele călătoriei fără frontiere.

Regulamentul introduce posibilitatea de a adopta măsuri la nivelul UE care să restricționeze accesul resortisanților țărilor terțe în UE în cazul unei urgențe de sănătate publică de amploare.

De asemenea, acesta instituie o procedură de transfer care va contribui la combaterea circulației secundare a migranților, dintr-un stat membru în altul, și oferă soluții pentru situațiile de instrumentalizare a migrației.

Clarificările aduse normelor privind reintroducerea controalelor la frontiere vor asigura că acestea rămân o măsură de ultimă instanță.

“Călătoria în spațiul Schengen fără controale la frontieră este una dintre principalele realizări ale UE. Prin votul de astăzi, am pus la dispoziția statelor membre instrumentele necesare pentru a menține călătoriile fără frontiere în spațiul Schengen, securizând în același timp frontierele externe, abordând problema migrației ilegale și a riscurilor pentru sănătatea publică”, a declarat Annelies Verlinden, ministrul belgian al internelor, a cărei țară deține președinția Consiliului UE.

În cazul unei urgențe de sănătate publică de mare amploare, noile norme oferă posibilitatea – în urma unei decizii a Consiliului – de a institui restricții temporare armonizate de călătorie la frontiera externă a UE.

Pe lângă restricțiile de călătorie, Consiliul poate impune, de asemenea, testarea, carantina și autoizolarea și alte măsuri legate de sănătate pentru cetățenii din afara UE care intră în UE.

Pentru a lupta împotriva instrumentalizării migrației, Codul frontierelor Schengen modificat va oferi statelor membre posibilitatea de a limita numărul de puncte de trecere a frontierei sau de a reduce orele de deschidere a acestora și permite măsuri sporite de supraveghere a frontierelor.

Codul frontierelor Schengen revizuit clarifică cadrul existent pentru reintroducerea și prelungirea controalelor la frontierele interne, care este posibilă atunci când există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Statele membre vor trebui să evalueze necesitatea și proporționalitatea acestei decizii și să stabilească dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin alte mijloace.

În plus, regulamentul revizuit stabilește durata maximă pe durata căreia pot fi menținute aceste controale la frontierele interne. Controalele la frontierele interne care au fost notificate Comisiei, statelor membre și Parlamentului European înainte de a fi reintroduse pot rămâne în vigoare pentru o durată maximă de doi ani.

În situații excepționale majore, controalele la frontierele interne pot fi prelungite cu încă 6 luni, care pot fi reînnoite o singură dată pentru o durată totală de un an.

Posibilitatea de a recurge la măsuri alternative, care constau în mod obișnuit în verificări polițienești și cooperare transfrontalieră, ar trebui să încurajeze statele membre să limiteze în mod substanțial reintroducerea controalelor temporare la frontiere. Aceste măsuri trebuie să fie clar distincte de controalele sistemice asupra persoanelor la frontierele externe.

În plus, o nouă procedură de transfer va permite unui stat membru să transfere resortisanții țărilor terțe reținuți în zona de frontieră și aflați în situație de ședere ilegală pe teritoriul său către statul membru din care au sosit direct. Reținerea ar trebui să aibă loc în contextul unui cadru de cooperare bilaterală.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE29 mins ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO42 mins ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.3 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA5 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE5 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending