SCHENGEN

Studiu: De ce nu au intrat România și Bulgaria în spațiul Schengen

Published

on

Modalitatea de stăpânire a fluxului de imigranţi asiatici via Turcia reprezintă principalul motiv pentru care România şi Bulgaria au probleme în a fi primite în spaţiul Schengen, dezvăluie un studiu realizat de Center for European Reform din Londra, potrivit Puterea.ro.  Pe lângă problema imigranţilor există şi suspiciuni faţă de capacitatea României şi Bulgariei de a securiza frontierele, mai arată acelaşi studiu publicat pe 20 ianuarie cu titlul „Salvarea spaţiului Schengen. Cum poate fi protejată călătoria fără paşaport în Europa”.

Ţara din spaţiul Schengen cu cele mai mari probleme în controlarea frontierelor este Grecia, iar aderarea României şi Bulgariei la spaţiul liberei circulaţii din UE ar crea un culoar liber pentru imigranţii ilegali ajunşi în Grecia, susţine studiul citat.

Experţii britanici apreciază că aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen ar crea un culoar direct care va lega Grecia de Europa occidentală şi va permite astfel imigranţilor veniţi din Turcia să ajungă în ţări ca Germania şi Franţa. Tulburările din Orientul Mijlociu şi războiul din Afganistan generează un flux permanent de imigranţi care îşi găsesc prin Turcia drumul spre ţările europene.

Consiliul European de primăvară a hotărât la începutul lunii martie ca decizia privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să fie luată în luna septembrie. Concluziile Consiliului European arată că „toate condiţiile juridice au fost îndeplinite pentru a fi luată o decizie privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Consiliul European cere Consiliului (Consiliul UE – n.red.) să revină la această chestiune pentru a adopta o decizie la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2012“, se menţionează în document.

Sursa articol: Puterea.ro
Sursa foto: europarl.europa.eu

Click to comment

Trending

Exit mobile version