SĂNĂTATE

Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate, lansat de ARPS

Published

on

Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii a lansat proiectul “Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”, având drept scop creşterea gradului de conştientizare a posibilelor boli cauzate de consumul de alcool.

Potrivit unui comunicat al ARPS, proiectul respectiv este primul studiu de acest tip realizat în România, care va analiza atât costurile directe, cât şi cele indirecte cu privire la consumul excesiv de alcool şi efectele nefaste ale acestuia.

Studiul a început în luna mai 2013 şi se va încheia în luna octombrie 2013, iar rezultatele vor fi publicate de către Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, în cadrul Conferinței de presă care se va organiza miercuri, 30 octombrie 2013 la Hotelul Howard Johnson, Sala Colarodo (Calea Dorobanților nr.5-7), începând cu ora 11.30.

Scopul proiectului este acela de a sprijini Ministerul Sănătăţii în vederea iniţierii unui program care să crească gradul de conştientizare a posibilelor boli cauzate de consumul dăunător de alcool şi tratamentul asociat.

Printre obiectivele proiectului, susţinut de compania Lundbeck România, se află:dezvoltarea unei metodologii adaptate la condiţiile locale prin care să se măsoare dimensiunea economică a consumului dăunător de alcool la nivelul sistemului de sănătate, elaborarea studiului privind impactul consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România.

În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consumul înregistrat de alcool pe cap de locuitor (15 ani şi peste) în România este 10 -12 litri de alcool pur pe an.

“România face parte dintr-o zonă geografică (Europa Centrală şi de Est) în care consumul de alcool manifestă o uşoară tendinţă de creştere. Consumul de alcool în România este clasificat de OMS drept ‘stabil’, dar există unele diferenţe între raportările naţionale şi cele ale OMS (bazate pe estimări) şi chiar între raportări OMS. Cunoaşterea efectelor consumului de alcool la nivelul populaţiei este limitată, de aceea acest studiu este extrem de important pentru întregul sistem medical românesc. Rezultatele studiului le vom pune la dispoziţia decidenţilor din sistemul de sănătate pentru a le oferi suport în documentarea şi formularea de politici şi intervenţii adecvate scopului definit al proiectului”, a declarat dr. Florentina Furtunescu, medic primar de sănătate publică, coordonatorul ştiinţific al studiului.

Sursa: Comunicat de presă
Foto: wikipedia

Click to comment

Trending

Exit mobile version