CHINA

SUA impun tarife de import pentru panouri solare și mașini de spălat care vor afecta China și Coreea de Sud. Beijingul și Seulul amenință că vor face plângere la OMC

Published

on

China și Coreea de Sud acuză SUA că abuzează de normele comerciale globale după ce președintele american Donald Trump a impus tarife de import pentru panourile solare și mașinile de spălat. Hotărârea marchează o nouă salvă de tun care anunță respectarea agendei ”America First”, anunță Deutsche Welle.

Foto: Facebook/ Donald Trump

China și Coreea de Sud au denunțat marți tarifele abrupte impuse importurilor de panouri solare și mașini de spălat. După ce liderul de la Casa Albă a aprobat noile măsuri, statele asiatice au amenințat că vor depune plângere la Organizația Mondială a Comerțului ( OMC).

Ministrul chinez al Comerțului a precizat în cadrul unei declarații că ”împreună cu alte state membre ale OMC, China își va apăra cu hotărâre interesele legitime”.

Acesta a completat că tarifele americane ”nu doar că au ridicat îngrijorările mai multor parteneri comerciali ai SUA, dar au fost primite cu reticență de multe guverne federale și de întreprinderi din SUA”.

China este cel mai important partener comercial al Statelor Unite și cel mai mare producător, la nivel global, de panouri solare.

Citiți și Donald Trump face astăzi publică noua Strategie de Securitate Națională a SUA. Care este poziția Beijingului care se așteaptă să fie acuzat că aplică politici de agresiune economică

Coreea de Sud, care a semat un acord de liber schimb în timpul Administrației Bush Jr., a adoptat o poziție similară.

Ministrul comerțului Kim Hyun-chong a descris tarifele drept “excesive” și a declarat că acestea ar putea constitui o “încălcare a dispozițiilor OMC”.

Statele Unite ale Americii au optat pentru măsuri care pun considerente politice în fața standardelor internaționale“, a adăugat Kim. “Guvernul va răspunde în mod activ la răspândirea măsurilor protecționiste pentru apărarea intereselor naționale“, a completat acesta.

Multe companii sud-coreene de electrocasnice vor fi afectate de măsurile protecționiste ale Washingtonului, inclusiv Samsung și LG Electronics, care împreună vând anual în SUA până la 3 milioane de mașini de spălat.

Ce implică impunere tarifelor de import?

Autorităţile SUA impun o taxă de 20% pentru primele 1,2 milioane de maşini de spălat importate în primul an şi de 50% la maşinile peste acest număr. Taxele scad la 16% şi, respectiv, 40%, în al treilea an.

De asemenea, o taxă de 30% va fi impusă în cazul panourilor solare importate în primul an, taxa urmând să scadă la 15% până în al patrulea an. Vor fi permise anual importurile fără taxe suplimentare pentru panouri solare neasamblate de 2,5 gigawaţi.

Decizia este în linie cu agenda comercială a preşedintelui Donald Trump, intitulată ‘America First’, menită să reducă deficitul comercial al SUA şi să protejeze producătorii locali de concurenţa externă.

Președintele american Donald Trump a fost de acord cu aceste tarife după ce o investigație efectuată de Comisia Internațională pentru Comerț din SUA (ITC) a constatat că produsele importate au constituit “o cauză substanțială a prejudiciului grav adus producătorilor autohtoni”. Cu toate acestea, președintele a ignorat sugestia ITC de a exclude Coreea de Sud de la măsuri.

Click to comment

Trending

Exit mobile version