U.E.

Summit extraordinar al UE pentru a decide succesorii lui Herman van Rompuy şi Catherine Ashton

Published

on

Summitul extraordinar al UE din 30 august ar putea aduce doar decizia privind succesorul preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy şi al comisarului UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, au declarat surse pentru euractiv.com.

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, nu va alege viitorii comisari europeni, înainte ca liderii statelor UE să decidă cine va ocupa locurile lui Ashton si Van Rompuy, potrivit sursei citate.

Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din iulie a eşuat în a da publicității numele unui diplomat șef care să o înlocuiască pe Lady Ashton.

“Nu ne aflăm încă în punctul în care să avem o soluţie de consens asupra ansamblului pachetului”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul summitului anterior.

“Am deplină încredere în faptul că vom ajunge acolo, pas cu pas, etapă cu etapă”, a declarat şi cancelarul german Angela Merkel, la finalul summitului din 16 iulie.

În lipsa numirii unor succesori în funcţia de înalt reprezentat al UE, au fost blocate şi negocierile noului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu statele europene în ceea ce privește împărțirea posturilor de comisar. 

Postul de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă este singurul din Comisie pe care îl decide Consiliul European, iar statul care îl va primi nu mai poate trimite la Bruxelles alt comisar. Astfel, negocierile pentru portofoliile de comisar devin, practic, imposibile în absența numirii unui diplomat șef.

În cazul în care va fi luată o decizie finală în cadrul reuniunii extraordinare, Juncker ar putea prezenta lista cu portofoliile comisarilor în primele săptămâni ale lunii septembrie.

 

 

.

1 Comment

Trending

Exit mobile version