CONSILIUL UE

Țările membre sunt pregătite să înceapă negocierile cu PE privind modernizarea instrumentelor digitale în domeniul dreptului societăților comerciale

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Statele membre și-au adoptat poziția de negociere cu privire la amendarea directivei pentru a extinde și moderniza în continuare utilizarea instrumentelor și proceselor digitale în dreptul societăților comerciale.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, noile norme vor face ca datele societăților comerciale să fie mai ușor accesibile, vor spori încrederea și transparența în societățile comerciale din statele membre, vor crea administrații publice mai conectate și vor reduce birocrația pentru societăți și alte părți interesate în situații transfrontaliere. Astfel, vor contribui la o piață unică mai integrată și mai digitalizată pentru întreprinderi.

”O modalitate de a crește competitivitatea companiilor noastre este accelerarea tranziției digitale în aplicarea dreptului societăților comerciale. Digitalizarea va face ca procesele administrative să fie mai ieftine, mai rapide și mai puțin împovărătoare”, a declarat Paul Van Tigchelt, viceprim-ministru belgian și ministru al justiției și al Mării Nordului.

Propunerea Comisiei va pune la dispoziția publicului mai multe informații despre întreprinderi la nivelul UE prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comerțului (BRIS). Scopul directivei este de a se asigura că datele privind societățile din registrele comerțului sunt exacte, fiabile și actualizate.

De asemenea, noile norme au ca scop reducerea birocrației atunci când întreprinderile utilizează informațiile privind societățile din registrele comerțului în situații transfrontaliere.

De exemplu, propunerea elimină formalități precum necesitatea unei apostile pentru documentele societății și încurajează utilizarea principiului ”o singură dată” atunci când societățile înființează filiale și sucursale în alt stat membru. De asemenea, propunerea introduce un certificat multilingv de societate al UE care să fie utilizat în situații transfrontaliere.

În ceea ce privește procura digitală a UE, poziția Consiliului introduce unele alinieri tehnice care sporesc ușurința de utilizare a acesteia, reducând riscul de a dezvolta sisteme paralele care nu sunt interoperabile în întreaga Uniune.

În cele din urmă, textul de compromis prevede șase luni suplimentare pentru perioada de transpunere, pentru a ajuta întreprinderile să se adapteze la noile cerințe.

Mandatul convenit oferă președinției Consiliului un cadru pentru începerea negocierilor cu Parlamentul European.

Click to comment

Trending

Exit mobile version