#RO2019EU

Țările UE își reafirmă poziția referitoare la Marea Neagră: Nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeei, fundamentală pentru abordarea UE privind cooperarea regională în zona Mării Negre

Published

on

© EU Council

Miniștrii de Externe din țările membre ale Uniunii Europene și-au reafirmat luni angajamentul pentru prosperitatea, stabilitatea și cooperarea regională în zona Mării Negre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Într-o reuniune ce a avut loc la Luxemburg și prezidată de Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, Consiliul UE și-a reiterat ”angajamentul de lungă durată de a promova prosperitatea, stabilitatea și reziliența în zona Mării Negre”. De altfel, plasarea Mării Negre pe agenda Uniunii Europene este regăsită și în programul de lucru al președinției României la Consiliul UE, context în care Bucureștiul a pledat pentru reafirmarea relevanței politică a Mării Negre pe agenda europeană, printr-un nou impuls acordat implicării sporite a UE în proiecte de cooperare sectoriale, pe baza unei agende maritime comune a regiunii. 

În concluziile sale, Consiliul UE subliniază, de asemenea, importanța strategică tot mai mare a zonei Mării Negre pentru UE și solicită o implicare mai puternică a UE în cooperarea regională, având la bază inițiativa Sinergia Mării Negre.

În special, miniștrii au subliniat importanța valorificării noilor oportunități de dezvoltare economică, reziliență și conectivitate în regiune și în afara acesteia.

Consiliul rămâne în continuare preocupat de provocările în materie de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest context, acesta reiterează faptul că respectarea dreptului internațional, inclusiv a principiilor independenței, suveranității și integrității teritoriale, a Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, inclusiv a libertății de navigație, precum și respectarea deciziilor politice ale UE și a politicii sale de nerecunoaștere în ceea ce privește anexarea ilegală a Crimeei, sunt fundamentale pentru abordarea UE privind cooperarea regională în zona Mării Negre.

Concluziile integrale sunt disponibile aici.

Click to comment

Trending

Exit mobile version