INTERNAȚIONAL

The Globalist: America şi criza puterii globale

Published

on

Ascensiunea Chinei, criza financiară globală, oboseala celor două mari războaie-toate au compromis poziţia Statelor Unite în jurul globului. Dar, o Americă în căutarea unei noi viziuni strategice care să acţioneze în timp util, scrie Zbigniew Brzezinski în pagina electronică  a The Globalist, va fi crucială în ajutorul dat întregii lumi pentru a evita un derapaj în turbulenţele internaţionale.

Argumentul potrivit căruia declinul Americii ar genera insecuritate la nivel mondial, ar pune în pericol unele state vulnerabile (…) nu este argumentul care să susţină supremaţia SUA.

De fapt, compexitatea strategiei din în întreaga lume în sec. XXI (…) face ca supremaţia să fie inaccesibilă. Dar, în acest mediu geopolitic din ce în ce mai complicat, o America în căutarea unei strategii noi, utile şi eficiente este esnţială pentru a ajuta lumea să evite un derapaj către criza internaţională.

Poziţia Americii la nivel mondial, în deceniile ce vor urma, va depinde de succesul implementării unor eforturi semnificative pentru a depăşi deriva sa într-o inutilitate socio-economică şi de capacitatea de a modela un nou echilibru geopolitic pe continentul de departe cel mai important al lumii, Eurasia.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Zbigniew Brzezinski este consilier şi membru în consiliul de administraţie la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Mai multe informatii despre Zbigniew Brzezinski, aici.

Sursa articol: The Globalist
Sursa foto: alicimenarchieve.blogspot.com

Click to comment

Trending

Exit mobile version