NATO

Ucraina: Pentagonul consideră că propunerea Poloniei de a pune avioanele MiG-29 la dispoziția SUA nu este viabilă

Published

on

© US Secretary of Defense/ Flickr

Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MIG-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

“Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă”, a spus John Kirby într-un comunicat.

El a precizat că o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,”trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”.

Polonia este gata să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA, şi cere şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă la fel, a transmis marţi într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Varşovia.

“Autoritățile Republicii Polone, în urma consultărilor dintre președinte și guvern, sunt pregătite să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele MIG-29 pe care le dețin la baza aeriană Rammstein și să le pună la dispoziția guvernului Statelor Unite ale Americii. În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne pună la dispoziție avioane second-hand cu capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de achiziționare a avioanelor. Guvernul polonez solicită, de asemenea, altor aliați NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens”, a anunțat diplomația poloneză.

Congresmeni americani au îndemnat luni administraţia preşedintelui democrat Joe Biden să înlesnească transferul de avioane de luptă către Ucraina, din Polonia şi din alte ţări NATO şi est-europene, după un apel în acest sens făcut sâmbătă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Polonia sprijină Kievul cu armament defensiv şi a anunţat că nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, pe motiv că nu este parte directă în conflictul dintre Ucraina – care nu este ţară membră a NATO – şi Rusia, aminteşte Reuters.

“… orice decizii cu privire la livrarea de armament ofensiv trebuie să fie luate de NATO în ansamblul său şi în unanimitate”, a declarat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său norvegian, la Oslo.

“De aceea suntem gata să transferăm întreaga noastră flotă de avioane de luptă la Ramstein, dar nu suntem gata să acţionăm pe cont propriu deoarece, aşa cum am spus, nu suntem parte în acest război”, a mai spus şeful executivului polonez.

Click to comment

Trending

Exit mobile version