#RO2019EU

UE ia măsuri pentru a spori numărul programelor de televiziune și radio disponibile online pentru consumatorii europeni cu scopul de a promova diversitatea culturală

Published

on

@mohamed Hassan/Pixabay License

Facilitarea obținerii drepturilor pentru serviciile online auxiliare emisiunilor radiodifuzate

Utilizatorii se așteaptă din ce în ce mai mult să aibă acces la programe de televiziune și de radio când și unde doresc. Din acest motiv, organismele de radiodifuziune oferă din ce în ce mai mult, pe lângă programele lor tradiționale de televiziune și de radio, servicii online auxiliare programelor radiodifuzate. Astfel de servicii constau în transmisii în paralel pe internet (difuzarea simultană) și posibilitatea de a viziona sau de a asculta un program după ora radiodifuzării inițiale (servicii în reluare).

Însă pentru ca aceste servicii să fie disponibile peste granițe, organismele de radiodifuziune trebuie să obțină drepturi asupra operelor și asupra altor conținuturi protejate pe care le conțin programele, pentru toate teritoriile relevante.

În acest sens, Directiva va facilita obținerea acestor drepturi permițându-le organismelor de radiodifuziune să obțină toate drepturile relevante în statul membru în care își au sediul principal.

Directiva se aplică pentru toate programele radiofonice, programele TV de știri și de informații, precum și pentru programele TV care sunt produse și finanțate integral de înseși organismele de radiodifuziune. 

Obținerea drepturilor de retransmisie transfrontalieră

În plus, directiva facilitează obținerea drepturilor în cazul în care un program de radio sau de televiziune difuzat într-un stat membru este retransmis simultan în alt stat membru, sub formă integrală și nemodificată.

Sunt incluse retransmisiile prin cablu, satelit, rețea digitală terestră, rețea pe suport IP în circuit închis sau rețea mobilă. De asemenea, sunt incluse retransmisiile realizate prin internet deschis, cu condiția să se desfășoare într-un mediu gestionat, adică să facă obiectul unei forme de identificare digitală.

În ceea ce privește tipurile de retransmisii incluse în directivă, drepturile asupra operelor și a altor materiale pe care le conțin programele radiodifuzate trebuie să fie obținute prin intermediul unui organism de gestiune colectivă. Acest organism de gestiune colectivă este de asemenea abilitat să obțină drepturi pe care titularii de drepturi nu i le-au transferat.

Introducerea directă

De asemenea, Directiva clarifică statutul juridic al tehnicii numite „introducere directă”; este vorba de situația în care un radiodifuzor își transmite semnalele purtătoare de programe către distribuitorii de semnale în așa fel încât respectivele semnale să nu fie accesibile publicului în timpul transmisiei respective. În acest caz se consideră că are loc un singur act de comunicare către public. Aceasta înseamnă că atât radiodifuzorul, cât și distribuitorul de semnale vor trebui să obțină drepturile aferente.

După semnarea și publicarea directivei în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 2 ani pentru a transpune noile norme în legislația lor națională.

Click to comment

Trending

Exit mobile version