CONSILIUL EUROPEAN

UE și Kazahstan doresc dezvoltarea unui parteneriat strategic în domeniul materiilor prime critice și extinderea coridoarelor de transport pentru a facilita producția globală

Published

on

© European Union, 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, au subliniat importanța consolidării dialogului regional în Asia Centrală, aspect esențial pentru ”prosperitatea, reziliența și continuarea dezvoltării durabile a regiunii”.

Prezența oficialului european la Astana vine în contextul celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între UE și această țară, fapt ce le-a oferit prilejul celor doi lideri să convină asupra ”consolidării, aprofundării și extinderii în continuare a cooperării multifațetate în anii următori”.

”Ambii președinți au salutat cooperarea politică, comercială și economică dinamică din ultimii 30 de ani. Aceștia au fost încântați să constate că Uniunea Europeană este principalul partener comercial și de investiții al Kazahstanului. În acest sens, președinții au subliniat importanța exploatării potențialului existent în domeniile economiei verzi, eficienței energetice, digitalizării și conectivității între Kazahstan și Uniunea Europeană”, este menționat într-o declarație comună dată publicității la finalul întrevederii.

În acest context, președinții au abordat chestiunea cooperării ”în domeniul materiilor prime critice (MRC), în special al metalelor de pământuri rare”.

”Părțile și-au confirmat dorința de a dezvolta un parteneriat strategic în domeniul MRC și au salutat semnarea, în curând, a Memorandumului de înțelegere între Republica Kazahstan și Uniunea Europeană privind un parteneriat strategic în domeniul materiilor prime durabile, al bateriilor și al lanțurilor valorice ale hidrogenului regenerabil. În acest sens, au subliniat, de asemenea, importanța îmbunătățirii consecvente a climatului de afaceri și a asigurării unui mediu propice pentru atragerea în continuare a investițiilor UE în Kazahstan”, mai este precizat în sursa menționată anterior.

O atenție deosebită a fost acordată problemei evitării impactului negativ neintenționat al sancțiunilor Uniunii Europene asupra economiei Kazahstanului.

”Președintele Michel a reiterat faptul că sancțiunile UE nu sunt îndreptate împotriva țărilor terțe și a subliniat importanța ca sancțiunile internaționale să nu fie eludate”.

Ambele părți au discutat, de asemenea, despre relocarea, în Kazahstan, a ”companiilor europene de producție, ale căror produse nu fac obiectul sancțiunilor”.

Având în vedere situația geopolitică actuală, președintele Tokayev și președintele Michel au remarcat ”importanța extinderii coridoarelor de transport internațional existente și a dezvoltării de noi coridoare de transport internațional între Europa și Asia Centrală pentru a facilita producția globală și lanțurile de aprovizionare”.

”Aceștia au discutat, de asemenea, despre oportunitățile oferite de Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică și despre opțiunile de dezvoltare a acesteia, precum și despre rolul altor conexiuni de transport din regiune”, este subliniat în declarație.

Cei doi președinți au remarcat că schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai presante provocări la care Kazahstanul și UE trebuie să își adapteze activitățile economice.

”Problema încălzirii globale necesită acțiuni urgente și eficiente din partea comunității mondiale. Ambele părți au subliniat importanța consolidării cooperării experte, tehnologice și tehnice în vederea adaptării economiilor lor cu o dezvoltare cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, au abordat necesitatea de a sprijini în continuare cooperarea regională în domeniul gestionării apei”, completează declarația.

Click to comment

Trending

Exit mobile version