CONSILIUL UE

UE, ultimatum pentru Grecia: Trei luni să rezolve problema fluxului imigranţilor

Published

on

Uniunea Europeană a dat, vineri, un ultimatum de trei luni Greciei pentru a rezolva “deficienţele grave” în gestionarea fluxului de imigranți la frontiera maritimă cu Turcia, o situație care, potrivit UE, pune în pericol spaţiul Schengen, arată un comunicat al Consilului. Grecia riscă în caz contrar o supendare de până la doi ani din spaţiul Schengen. 

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către Consiliul UE, în pofida opoziției Atenei.

Consiliul UE notează faptul că Grecia a luat deja o serie de măsuri pentru a face față situației, dar dat fiind numărul mare de imigranți, ”sunt necesare mai multe eforturi”. ”Întreaga funcționare a spațiului Schengen se află în risc”, se arată în comunicat.

”Dificultățile cu care se confruntă Grecia au un impact asupra UE ca întreg și trebuie rezolvate în mod colectiv”.

”Dacă după trei luni de la recomandarea Consiliului, deficiențele serioase încă persistă și măsurile luate nu au fost suficiente, Comisia poate declanța aplicarea procedurii prevăzute în articolul 26 din Codul Frontierelor Schengen”.

Potrivit acestui articol 26, Comisia poate propune o recomandare pentru a fi adoptată de Consiliu, cu majoritate calificată, privind reintroducerea controalelor la frontiera statului respectiv, pentu o perioadă de maximum șase luni. Controalele pot fi prelungite până la doi ani, în condiții excepționale. 

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat, marți, că numărul imigranților și refugiaților ajunși în Europa pe mare în primele șase săptămâni ale anului este de zece ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Numărul sosirilor a depășit 76.000, iar numărul deceselor pe rutele din Mediterana a fost de 409, față de 69 în primele șase săptămâni din 2015, conform OIM.

.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version