U.E.

Ungaria și Polonia sesizează Curtea de Justiție a UE privind mecanismul care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept

Published

on

© Mateusz Morawiecki/ Twitter

Ungaria și Polonia rămân în continuare nemulțumite de mecanismul Uniunii Europene de a condiționa fondurile europene de respectarea statului de drept. Astfel, Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu acest mecanism, transmite CJUE.

„Considerăm că acest gen de soluţii nu au o bază în tratate, sunt o ingerinţă în competenţele statelor membre (ale UE – n.r.) şi încalcă legislaţia Uniunii Europene”, a transmis guvernul polonez într-un comunicat, relatează Agerpres.


 Regimul de condiționalitate face parte din pachetul de măsuri legate de următorul cadru financiar multianual și planul de redresare și permite protejarea bugetului UE atunci când se stabilește că încălcarea principiilor statului de drept într-un stat membru afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE într-un stat membru. Acest acord de condiționare acoperă toate fondurile UE, inclusiv resursele alocate prin instrumentul de recuperare Next Generation EU.

Acest mecanism a fost dezbătut în plenul Parlamentului European astăzi, 11 martie, și urmează să fie votat în sesiunea scurtă a Legislativului în perioada 24-25 martie. Pentru a proteja bugetul UE de încălcarea statului de drept, deputații europeni sunt așteptați să solicite Comisiei să utilizeze fără întârziere noul mecanism care a intrat în vigoare în ianuarie.

Anterior, Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă vor fi introduse astfel de condiţionalităţi.

Statul de drept rămâne o problemă intens dezbătută în rândul statelor membre. În timp ce Comisia Europeană avertizează că încălcările statului de drept nu pot fi tolerate, autoritățile ungare critică aplicarea unor “standardele duble” Poloniei şi Ungariei.

Click to comment

Trending

Exit mobile version