COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen: Cetățenii americani folosesc vaccinuri aprobate de EMA și vor putea călători în UE vara aceasta

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

În contextul în care blocul comunitar se pregătește să renunțe la restricții de circulație a persoanelor în interiorul UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat duminică că americanii care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 ar trebui să poată călători în Europa în această vară, ceea ce înseamnă o reducere a restricţiilor de călătorie existente în prezent, informează Reuters şi Agerpres.

Ursula von der Leyen a declarat pentru The New York Times că statele membre ale UE vor accepta, necondiţionat, pe toţi cei care sunt vaccinaţi cu vaccinuri care sunt aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Reamintim că au fost aprobate patru vaccinuri până în prezent: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Jhonson&Johnson.

„Americanii, din câte văd, folosesc vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentelor”, a spus preşedinta Comisiei Europene.”Acest lucru va permite libera circulaţie şi călătoriile către Uniunea Europeană”, a estimat şefa executivului european.

Von der Leyen nu a precizat însă când vor putea fi reluate călătoriile, afirmând că aceasta va depinde de situaţia epidemiologică.

„Situaţia se îmbunătăţeşte însă în SUA, după cum se îmbunătăţeşte, să sperăm, şi în Uniunea Europeană”.

Uniunea Europeană lucrează în momentul de față la certificatul de vaccinare, care ar trebui finalizat înainte de începerea sezonului estival. Acest certificat va facilita circulația sigură și liberă în timpul pandemiei COVID-19 prin furnizarea dovezii că o persoană a fost fie vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului PCR, fie s-a recuperat în urma îmbolnăvirii de COVID-19.

“Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui Certificat Verde Digital nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie.

Comisia Europeană a propus la 17 martie crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Propunerea acestei adeverințe face parte dintr-o comunicare adoptată de Colegiul Comisiei Europene prin care Comisia invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricțiilor determinate de COVID-19 atunci când situația epidemiologică o va permite. 

Click to comment

Trending

Exit mobile version