INTERNAȚIONAL

Venezuela, aproape de revoluție: SUA recunosc legitimitatea autoproclamatului președinte. Susținut de Rusia și Turcia, liderul Nicolas Maduro denunță ”imperialismul și intervenționismul” american

Published

on

Incertitudinea și criza politică majoră din Venezuela se acutizează după ce Juan Guaido, preşedintele Parlamentului de la Caracas controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri “preşedinte în exerciţiu” al ţării în locul lui Nicolas Maduro, imediat recunoscut de Statele Unite, Canada şi aliaţii lor din regiune, Brazilia, Columbia și Peru, relatează presa internațională.

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Guaido, în fața mulțumii care îl susține, potrivit Digi24, care scrie că ”Venezuala este în pragul unei revoluții”.

Rusia, Turcia, Cuba și Mexic sunt țările care și-au manifestat susținerea pentru continuitatea regimului președintelui Nicolas Maduro, lider al țării din 2013, în timp ce Uniunea Europeană solicită, într-un comunicat, organizarea de alegeri libere și restaurarea democrației și a statului de drept.

Nicolas Maduro anunță ruperea relațiilor diplomatice cu SUA

În replică, Nicolas Maduro a anunțat că rupe relațiile diplomatice dintre Venezuela și SUA, transmițându-le diplomaților americani au 72 de ore la dispoziție pentru a părăsi țara, relatează și Agerpres.

Reacția SUA a venit rapid, Departamentul de Stat afirmând că “Statele Unite nu recunosc regimul Maduro (…) În consecinţă, Statele Unite nu consideră că fostul preşedinte Nicolas Maduro are autoritatea legală pentru a rupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite sau pentru a declara diplomaţii noştri persona non grata”.

Armata îl susține pe Nicolas Maduro, în timp ce ample manifestații au loc în întreaga țară

Pe de altă parte, Armata a respins autoproclamarea preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat miercuri ministrul apărării, Vladimir Padrino.

În acest context, opozanţi şi partizani ai preşedintelui Nicolas Maduro au coborât în număr mare în stradă miercuri în întreaga ţară, într-o atmosferă puternic tensionată. Treisprezece persoane şi-au pierdut viaţa în tulburări care au precedat manifestaţiile.

Aceste manifestaţii au loc în contextul în care Venezuela este asfixiată de cea mai gravă criză din istoria sa recentă. Această criză se traduce prin penurii alimentare şi de medicamente, precum şi printr-o hiper-inflaţie de 10.000.000% pentru 2019, conform FMI.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version