INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski consideră că Brazilia poate contribui la implementarea formulei de pace ucrainene prin sprijinirea eforturilor privind asigurarea securității alimentare globale

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este convins că Brazilia și președintele Luiz Inacio Lula da Silva ar putea face multe pentru a pune capăt războiului rus din Ucraina și, în special, pentru a-și aduce contribuția la punerea în aplicare a unui punct din formula de pace înaintată de liderul de la Kiev.

În viziunea sa, președintele Lula da Silva ar putea juca un rol principal în organizarea unei reuniuni multilaterale între Ucraina și liderii din America Latină, astfel încât aceștia să poată afla mai multe despre ce se întâmplă în Ucraina. 

”Știu că președintele Lula da Silva și societatea braziliană susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat Zelenski într-un interviu pentru jurnaliștii de la Globo, informează Administrația Prezidențială ucraineană într-un comunicat. 

Președintele ucrainean și-a exprimat convingerea că Brazilia trebuie să fie parte implicată în implementarea formulei de pace propuse de Ucraina, în special în special în ceea ce privește punerea în aplicare a paragrafului privind securitatea alimentară globală, ajutând Kievul să exporte cerealele ucrainene. 

Președintele Ucrainei consideră, de asemenea, că Brazilia și liderul său ar putea ajuta țara în domeniul umanitar. De exemplu, cu echipamente speciale pentru deminarea teritoriilor, astfel încât agricultorii ucraineni să recolteze în siguranță culturile.

”Cred că astăzi președintele Lula ar trebui să își folosească toate capacitățile pentru a aduce pacea mai aproape. Fiecare lider este responsabil pentru faptul că există sau nu un război în lume”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat că ar dori să se întâlnească cu omologul său brazilian. În opinia sa, este important ca președintele și poporul brazilian să îl asculte personal și să primească informații veridice despre situația din Ucraina. 

”Atunci, relațiile dintre țările noastre vor deveni mai bune și mai puternice. Sunt sigur că popoarele noastre sunt absolut interesate de acest lucru”, a adăugat Zelenski.

Relațiile dintre Ucraina și Brazilia nu au traversat cele mai line ape diplomatice.

La începutul lunii aprilie, Luiz Inacio Lula da Silva a sugerat ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, estimând că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, “nu poate să-şi dorească totul”

Să nu uităm că  același lider brazilian a formulat la sfârşitul lui ianuarie o propunere, cu contururi vagi, de mediere în conflictul din Ucraina de către un grup de ţări.

Drept replică, Kievul, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, i-a răspuns lui Lula da Silva, precizând că Ucraina ”nu face comerț cu teritoriile sale”.

Chiar dacă Brazilia a votat în favoarea rezoluției ONU co-sponsorizată de România prin care Rusia era condamnată pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei, aceasta nu a adoptat până acum un ton ferm la adresa Moscovei, în pofida încercărilor Uniunii Europene, în general, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ale președintelui Klaus Iohannis, în particular.

În cadrul declarației adoptate la finalul summitului UE-CELAC, desfășurat la Bruxelles în perioada 17-18 iulie, liderii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la războiul în curs împotriva Ucrainei, precum și sprijinul pentru o pace justă și durabilă și pentru Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, chiar dacă documentul nu a fost adoptat cu unanimitate, informează Agerpres.

Conform declarațiilor susținute atunci de președintele francez, Emmanuel Macron, în eforturile pentru redactarea unei declaraţii omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva face parte ”dintre cei care permit construirea de punţi”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version