U.E.

A murit Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene și unul dintre artizanii pieței unice a UE, spațiului Schengen și programului Erasmus

Published

on

© European Communities

Fostul preşedinte al Comisiei Europene în perioada 1985-1995, francezul Jacques Delors, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 98 de ani, a declarat agenţiei France Presse fiica sa, Martine Aubry, potrivit Agerpres.

“A decedat în această dimineaţă în somn, la domiciliul său parizian”, a anunţat Martine Aubry, care este membră a Partidului Socialist francez şi primar al oraşului Lille.

Ministru al economiei între 1981 şi 1984, în timpul preşedintelui François Mitterrand, Jacques Delors era favorit în sondaje în anul 1995, dar a năruit atunci speranţele stângii franceze după ce, într-un anunţ spectaculos făcut într-o emisiune televizată, a renunţat să mai candideze la alegerile prezidenţiale, câştigate de Jacques Chirac.

Ca preşedinte al Comisiei Europene în perioada 1985-1995, el a jucat un rol important în crearea pieţei unice, semnarea acordurilor Schengen, Actul unic european, lansarea programului Erasmus, reforma politicii agricole comune şi constituirea Uniunii economice şi monetare care a condus la crearea monedei euro.

Totodată, în timpul ultimului său mandat la șefia Comisiei Europene a fost negociat și semnat și a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht, considerat actul de naștere al Uniunii Europene.

Decesul său a fost omagiat miercuri seară de liderii principalelor instituții ale UE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Click to comment

Trending

Exit mobile version